positief zelfbeeld
Health, Lifestyle, Persoonlijk

Vergelijk jij jezelf snel met anderen? Stop met eindeloos scrollen op social media

Soms betrap ik mezelf erop dat ik eindeloos aan het scrollen ben op de Instagram homepage, herken je dat? Eigenlijk ben je niet echt op zoek naar iets maar toch blijf je scrollen. Dankzij het nieuwe algoritme krijg je alleen de foto’s  te zien die volgens Instagram passen bij jouw interesses. Grote pech dus als je een aantal keer een foto van een fitchick of lekker eten hebt aangeklikt, hierdoor zie je constant dit soort foto’s. Waarom vergelijken we onszelf eigenlijk met anderen terwijl we weten dat dit ons niet gelukkiger maakt? Gastblog Annette.

Online foto’s…echte werkelijkheid?

Dankzij social media hebben we de mogelijkheid om het leven van anderen te volgen. We weten dat wat we zien niet altijd de werkelijkheid is en dat het online leven mooier wordt gemaakt dan dat het daadwerkelijk is. Maar ondanks dat maken we onbewust toch de vergelijking met onszelf.

Die zak chips die vanaf de tafel naar mij loerde was ook bij nader inzien niet zo gezond als de healthy meals die ik voorbij zag komen.

Kortgeleden kwam ik tot het besef dat dat eindeloos scrollen op Instagram en het bekijken van andermans leven online mij niet direct gelukkiger maakte. Sterker nog, ik ging twijfelen aan mijn eigen looks. Mijn huid is niet zo vlekkeloos als de dames op mijn scherm, mijn kont niet zo mooi gevormd en mijn buik niet zo strak. Die zak chips die vanaf de tafel naar mij loerde was ook bij nader inzien niet zo gezond als de healthy meals die ik voorbij zag komen. Ik ging mijzelf dus vergelijken met dat wat ik online zag maar waarom eigenlijk?

Streven naar perfectie

Het lijkt wel alsof het beeld dat we van onszelf vormen afhangt van dat wat we bij anderen zien. Als anderen een mooier lichaam of leuker leven lijken te hebben streven we onbewust naar die perfectie. Wat we vergeten is dat er altijd wel iets zal zijn aan onszelf of aan ons  leven dat we minder leuk vinden. Het belangrijkste is dat jij tevreden bent met jezelf zonder de vergelijking met een ander constant te willen  maken.

Maar hoe word je nu tevreden met jezelf? Ik kan jou niet in één blog leren van je lichaam en je leven te houden. Wat ik je wel kan meegeven is te stoppen met het kijken op social media naar de perfecte lichamen en levens van vreemden en van bekenden. Realiseer je dat dit niet de echte werkelijkheid is. Online laten we het beeld van onszelf zien dat we aan anderen wíllen laten zien. Dus een volledig opgemaakt gezicht in plaats van die wallen ‘s ochtends. Een hoekje in ons huis dat perfect gestileerd is, terwijl de rest misschien wel een rommeltje is.

Die meiden voelen zich ook wel eens verdrietig of hebben eens een slechte dag

Stop met het eindeloos scrollen op de verkenningspagina van Instagram en stop met jezelf te vergelijken. Blijf je realiseren dat wat je online ziet momentopnames zijn en dit niet de realiteit is. Dat die meiden die eruit zien als modellen ook verdrietig zijn, zich alleen voelen, wakker worden met dikke wallen onder hun ogen, of een slechte dag hebben. Alleen dit zie je niet online. En heb je er wel eens over nagedacht hoeveel uren in de sportschool erin gaat zitten om die strakke buik te krijgen. Alle zwetende avonden in de sportschool zien we er niet bij. We zien alleen het perfecte eindresultaat.

Je bent prachtig!

Leef gezond, beweeg genoeg en geniet van het leven en de mensen om je heen. Niet iedereen is een model, gelukkig maar! Ga de echte wereld in en ga op warme zomerse dagen naar het strand, het zwembad of de sauna en kijk eens goed naar de mensen om je heen. Zo zien ‘echte’ lichamen en levens eruit. Zelfvertrouwen en jouw uitstraling bepalen meer dan de helft van jouw schoonheid. Dus wees gelukkig met wie je bent en hoe jij eruit ziet, je bent prachtig en je mag er zijn!

Annette (28) motiveert je via haar blog Geluksstof om vanuit liefde naar jezelf en de wereld te kijken. Check ook haar Instagram

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

3 Comments

 • Inge | Monsieur Mango juni 7, 2018 at 6:08 pm

  Wat een fijn artikel! Hier loop ik zelf ook vaak tegenaan. Ik merk steeds meer dat ik social media helemaal niet zo leuk vind, ik zie alleen maar mensen die beter zijn in dingen, meer bereik hebben, etc. Het is en blijft lastig om je niet te vergelijken. Dankjewel!

 • Annette juni 9, 2018 at 7:21 am

  Dankjewel Inge voor je reactie en het compliment😊

 • Florentine juni 18, 2018 at 1:07 pm

  Wat een onwijs mooi artikel! En so true.
  Heel goed geschreven. Liefs, Florentine

 • Laat een bericht achter