leven met wind mee recensie
Mind

Recensie: Leven met wind mee

Hoe zou het zijn om minder drama in je leven te ervaren. Om elke ochtend wakker te worden met het besef dat jij niet een speelbal bent van je gedachten, maar je ze zelf in de hand hebt en kunt sturen. Om wat meer de controle los te laten zodat je niet constant aan het piekeren bent wat nu weer de beste stap is om te nemen in je leven  – om als je de stap daadwerkelijk hebt genomen weer te gaan twijfelen of dit wel de juiste was. In het boek Leven met Wind mee leert Jelle van soChicken je om door middel van meditatie meer rust in je hoofd te krijgen en “met minder ellende en gedoe te leven”.

Leven met wind mee

Volgens mij heb ik wat gemist want vorig jaar was ‘Leuker Leven’, zonder dat ik het wist, het beste spirituele boek van het jaar. En ik snap wel waarom. Jelle van soChicken.nl heeft een ontzettend verfrissende schrijfstijl en je wordt gewoon gelijk blij als je hem ziet, neem maar eens een kijkje op zijn blog, en bekijk vooral een van z’n video’s. Toen ik gevraagd werd zijn tweede boek te reviewen wist ik gelijk ‘dit wil ik’. En toen ik hoorde dat Jelle mijn blog ook nog eens erg goed vind was ik helemaal over the moon! Laten we wat dieper ingaan op zijn boek Leven met Wind mee.

Minder drama in je leven

Jelle daagt je uit een einde te maken aan het drama in je leven, door je gedachten op afstand te plaatsen, minder te oordelen en de controle durven los te laten. Hoe precies? Dat legt hij uitvoerig uit in zijn fijn gestructureerde, uit drie delen bestaande boek. Stap voor stap werk je toe naar je uiteindelijke doel: leven met wind mee. 

Het boek leert je om het leven niet te serieus te nemen en hiermee rust in je hoofd te creëren. Wat ik zo leuk vind eraan is dat Jelle je meeneemt op zijn persoonlijke reis. Je voelt je haren in de wind wapperen terwijl hij omschrijft dat hij op de fiets zit – met tegenwind – en het zand onder je voeten als hij vertelt over een bijzondere nacht in een woestijn in India. De persoonlijke anekdotes brengen het boek echt tot leven. 

Maar er is meer. Hij schakelt moeiteloos van ideeën als ‘gedachten zijn als scheten’ naar het inzicht dat het leven niet eindeloos is. En is daarmee niet bang de diepgang op te zoeken. Toch blijft het altijd luchtig.

Zelfspot

Tussen de regels door lees je over zijn leven met Billy en kleine – of juist hele grote – momenten in zijn leven. Bijvoorbeeld hoe hij zonder het door te hebben, ineens een uur lang op het scrollen is op internet. Hoe herkenbaar! Hij neemt ook zichzélf niet te serieus en is niet vies van een beetje zelfspot. Dit maakt zijn boodschap juist geloofwaardiger. En het leest ook gewoon lekker weg, een beetje als een dagboek. Hoewel het boek je echt wat leert, leest het als een fijne roman, en is het allesbehalve saai en theoretisch, waar andere psychologie- of self care boeken, soms toe geneigd zijn.

Pleidooi voor mediteren

Met een nuchtere blik, en heel veel humor, motiveert Jelle je om zijn ideeën niet alleen mentaal te laten inwerken maar vervolgens ook echt in actie te komen en er iets mee te doen. Het boek is vooral een pleidooi voor mediteren. En laten we eerlijk zijn, meditatie is niet echt sexy en spreekt niet zo tot de verbeelding. Dus hierbij is dit ook wel nodig.

Je kunt het beste eerste deel 1, dan deel 2 en dan deel 3 lezen. Tegelijkertijd is het een heel erg fijn boek om regelmatig weer eens door te bladeren en te zien bij welke hoofdstuk je eindigt. Want elk hoofdstuk brengt je tot nieuwe inzichten – en ook niet onbelangrijk, maakt je aan het (glim)lachten.

leven met wind mee recensie

Mantra

Als yogaliefhebber is dit boek mij op het lijf geschreven. Neem bijvoorbeeld het stukje uit het boek waarin hij je aanraadt te mediteren met een mantra. Het mantra ‘I am’ om pecies te zijn. Hoe simpel en onverbloemd Jelle de dingen ook kan omschrijven en relativeren, in hem schuilt een ware filosoof. Een poëet zelfs. Mijn favoriete hoofdstuk is het tiende hoofdstuk waarin hij uitlegt hoe je de controle kunt durven los te laten. Hierin neemt hij je mee op reis naar India waar hij met zijn vriend op een stretcher overnacht onder de sterrenhemel in de woestijn. En hij schrijft…..

Nacht onder de sterrenhemel

“De verwondering begon pas echt toen de maan zachtjes van achter de zandduinen tevoorschijn kwam. Langzaam werd ze steeds groter aan de hemel. Ik doezelde een uurtje weg en toen ik mijn ogen weer opende stond de maan ineens op een hele andere plek. Gedurende mijn onrustige nacht bewoog ze geduldig en geruisloos door de lucht. Waarna de hemel heel voorzichtig van kleur veranderde, en de horizon werd gesierd door de gouden gloed van de opkomende zon.”

Hij komt hier tot een bijzonder besef, namelijk dat je als mens maar een kleine schakel bent in het grote geheel van het universum en je de controle wat meer mag loslaten, omdat het leven zich simpelweg uit zichzelf ontvouwt.

Mindfulness voor een breed publiek

Wie Jelle vooral kent als die vrolijke jongen die altijd klaar staat met een grappige tekst of opbeurende boodschap, leert hem in dit boek nog beter kennen. Ik vind het heel erg tof dat hij mindfulness – en zo ook een beetje, spiritualiteit – toegankelijk maakt voor een enorm breed publiek. Of je nou een ontzettend nuchtere Hollander bent, of, zoals ik, bezig bent met yoga en niet bang bent voor termen als ‘je verbinden met het universum’ en ‘in contact komen met je intuïtie’. Zijn boodschap spreekt iederéen aan. 

Lees het boek en ga ervoor, leer je gedachten te zien als scheten en laat ze komen en gaan, zonder oordeel. Neem ze vooral niet te serieus. Let’s do this together!

Leven met wind mee, €20 – Bol.com

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

  • Marion Bosma april 18, 2020 at 2:52 pm

    Mooi!!

  • Lilian april 28, 2020 at 1:15 pm

    Ik had van dit boek nog helemaal geen recensie gelezen, maar hij klinkt ook erg interessant! Die vorige is één van de weinige boeken die ik in huis heb (ik haal meestal mijn boeken bij de bieb). Ik volg Jelle (zoals velen) al heel lang.

  • Laat een bericht achter