Outdoor en wandelen

Boekreview: de magie van vogels

Als ik ergens een vogel hoor, probeer ik hem eigenlijk altijd zo snel mogelijk op te sporen. Waar zit ‘ie? Wat is het voor vogel? Hoe ziet ‘ie eruit? Wat doet ‘ie? Ik vind vogels leuk. Daarom was ik blij verrast toen ik hoorde dat ik het boek De magie van vogels kijken van Johanna Romberg mocht gaan reviewen. De ondertitel van dit boek is: waarom vogels kijken gelukkig maakt. En inderdaad, daar ben ik het mee eens. Waarom? Dat vertel ik je graag!

Het is heel rustgevend, naar vogels staren. Of het luisteren naar vogels. Gewoon zitten, stil zijn en luisteren. Al je aandacht op het geluid van de vogels. Hoe ze fluiten, piepen, zingen. Als dat geen mindfulness is! Even aandachtig naar een vogel kijken of luisteren: zoiets simpels, maar het is zo goed voor je. Want daardoor daalt je stressniveau, pieker je minder en voel je je beter. Lekker in je vel, door vogels!

Ode aan de vogel

Je kunt het boek De magie van vogels kijken zien als een ode aan de vogel. Van jongs af aan heeft Johanna Romberg een passie voor vogels. Als kind kreeg zij een vogelboek van haar ouders. Daarin noteerde zij welke vogel ze had gezien en waar. Haar oude vogelboek is de rode draad van dit boek. Dat vind ik erg origineel gedaan.

‘De magie van vogels kijken’ gaat niet alleen over hoe prachtig vogels zijn. Het gaat ook over de leefgebieden van de vogels en de vernietiging daarvan. Romberg vertelt over haar onderzoeken die ze heeft gedaan. Onderzoeken wat vogels betreft, natuurlijk. Zo spreekt ze met experts over verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld over de landelijke vogeltelling. Waarom wordt dat gehouden en wat zijn de uitkomsten? Een ander voorbeeld is haar zoektocht naar de zeldzaamheid van vogels. Waarom worden sommige vogels zeldzamer en anderen juist talrijker?

Getjirp en gezang

Het klinkt gek, maar Romberg beschrijft zelfs hoe vogels zingen. Heel leuk om die vogelgeluiden af te spelen via de computer – want in het echt wordt dat wat lastig-  en haar uitleg ernaast te houden. Haar beschrijvingen deden me regelmatig glimlachen. Hieronder enkele voorbeelden.

Een van de opvallendste geluiden die kraaien in mijn omgeving maken, is een langgerekt ‘kraah’ dat ongelooflijk klaaglijk en slechtgehumeurd klinkt. Het geluid doet me altijd denken aan een kind dat jengelt, omdat het achter de computer wil.

De heggemus valt alleen op door zijn gezang. Waarbij hij weinig drukte maakt: het is een monotoon gepiep, dat klinkt als een kruiwagen die gesmeerd moet worden.

Mezen doen in hun gedrag denken aan hyperactieve kinderen. Pikken, huppen, huppen, pikken, door naar de volgende twijg, tak, struik, boom, op de stam landen, in de schors pikken, door naar de vetbol…

De kunst van vogels kijken

Zoals ik net al zei: het is lastig om in het echt vogels goed te beluisteren en te zien. Gelukkig beaamd Romberg dat vogels kijken niet makkelijk is. Zo schrijft zij in haar boek: “vogels zitten niet lang op dezelfde plek, keren de rug toe, zitten te ver weg, het komt door het zonlicht, of ze zijn gewoon onopvallend”. Grappig he? Zo is het boek ook nog een stukje herkenbaar. Gelukkig geeft Romberg ook tips over hoe je vogels kunt herkennen en hoe je als beginner een echte vogelspotter wordt.

Wat vind ik van het boek?

Het is een mooi, hardcover boek. Alleen van de veertjes op de eerste bladzijde, direct als je de kaft omslaat, word je al blij. Ik tenminste. Maar dat is misschien iets persoonlijks, ik houd van veertjes (lees hier waarom). Ik vind het een goed in elkaar gezet boek, het is heel overzichtelijk. En leuk om te lezen, ook wel belangrijk. Het leest makkelijk weg. Daarnaast vind ik het een interessant en leerzaam boek. Zo heb ik geleerd dat je een roodborstje wel degelijk kunt horen. Om maar even een voorbeeld te noemen. Oh, ik vind roodborstjes zo leuk. En nu weet ik dat ze ’s ochtends voor zonsopgang en ’s avonds in het donker van zich laten horen.

Ik word altijd vrolijk van vogels, ze hebben iets vrolijks over zich. In onze tuin zitten voornamelijk mussen en meesjes, maar het roodborstje laat zich ook weleens zien. En ik weet nu ook wanneer hij van zich laat horen. Dus ik ga vanavond buiten zitten, lekker met een kopje thee, onder een deken, of twee, wachten tot ik een roodborstje hoor

.

€21,99, Bol.com 

Foto: Andrew Alexander / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

  • nicole mei 7, 2019 at 9:04 am

    Dit boek lijkt me wel wat. Ik las ooit de roman De Jaarlijst en daarin ‘vogelt’ de hoofdpersoon. Daardoor ben ik me ook gaan interesseren voor vogels kijken.

  • Laat een bericht achter