review boek het antwoord
Mind

Review: Het Antwoord

Hup, kom in actie! Niet zeuren, neem de touwtjes in handen. Dit is de rode draad die door het boek Het Antwoord van Allan en Barbara Pease loopt. Het Antwoord is een uitgebreide gids voor iedereen die wil veranderen en verbeteren. De schrijvers sporen de lezer aan om het maximale uit zichzelf- en zijn of haar leven te halen. Ik deel graag met je wat ik van het boek vind.

Wat een aansprekend, vlot geschreven en praktisch toepasbaar boek. Je leest er makkelijk doorheen. En als je ervoor open staat, kun je er ook nog eens wat aan hebben.

Het boek is zo vlot en praktisch dankzij de vele voorbeelden; allemaal waargebeurde verhalen. Van de schrijvers zelf, van iemand die een wijze les heeft geleerd of van een succesvol persoon. Voldoende materiaal om je te inspireren in elk geval. Daarnaast vind je veel korte citaten en anekdotes tussen de tekst, zodat de kernboodschap helder wordt.

Zelf aan de slag

En het allerleukst, als je het mij vraagt: het boek is tegelijkertijd een werkboek. Herhaaldelijk geven de schrijvers je de opdracht om iets voor jezelf op te schrijven. Ze hebben daarvoor notitieblaadjes in het boek gemaakt zodat je het kunt invullen. Bijvoorbeeld: alles opschrijven wat je wilt hebben of bereiken, inclusief jeugddromen, het kan niet gek genoeg. Zo zijn er nog een heleboel andere opdrachtjes waartoe je wordt aangespoord.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw leven

Het eerste gedeelte van Het Antwoord vormt de basis die je nodig hebt om de adviezen uit het boek te kunnen toepassen. Ter introductie leggen de auteurs uit hoe je hersenen werken én hoe je hiermee je voordeel kunt doen. Vervolgens leer je hoe je een plan met persoonlijke doelen kunt opstellen. De twee meest gebruikte smoesjes worden hierbij gelijk getackeld. Nummer één: je moet doorzetten, ongeacht wat anderen zeggen of vinden. En twee: je moet verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Zodra je deze voorwaardelijke kennis bezit, helpen Allan en Barbara je aan tools om je doelen te bereiken.

Open en eerlijk

Wat ik fijn vind aan dit boek is dat het zo open en eerlijk is opgeschreven. Allan en Barbara draaien er niet omheen; ze houden je echt een spiegel voor. Vaak word je als lezer ook direct aangesproken. Bijvoorbeeld: “Je moet stoppen met je slachtofferverhalen over de externe krachten, gebeurtenissen of mensen die volgens jou tussen jou en je dromen in staan. De werkelijkheid is dat jij de gedachten hebt gekozen die je hebben gebracht waar je nu bent.” En: “Je resultaten vertellen je de waarheid. Je bent rijk of niet. Je familie heeft respect voor je of niet. Je hebt de dingen die je wilt of niet. Resultaten liegen niet.”

Je mag meteen aan de slag

Dat is dus af en toe even slikken, maar ook heel effectief. Het spoort jou als lezer aan en brengt iets bij je teweeg. En dat is ook nodig. Niets is tenslotte zo moeilijk als uit je oude patronen komen. Anders leren denken of je gedrag veranderen gaat zelden zonder slag of stoot. Laat staan dat je dat bij een ander voor elkaar moet krijgen. De schrijvers werken in die zin dus heel strategisch toe naar hún doel.

Je mag dus meteen aan de slag. Erg toepasselijk en meteen een stap in de goede richting!

review boek het antwoord

Wat vind ik van het boek?

Het boek bevat talloze goede tips, voorbeelden en oefeningen. En als lezer doe je zeker nieuwe inzichten op. Er zijn ook minder positieve kanten. Het boek kent veel herhaling en bevat ook open deuren. Die herhaling is iets waar de schrijvers bewust voor hebben gekozen, maar wat bij mij soms tot lichte irritatie leidde. En wellicht kan het hoge zo moet hetgehalte soms belerend overkomen. Toch zet het boek je ook aan het denken en sterker nog: het helpt je in actie te komen.

Zo heeft het mijn kijk op social media veranderd. Vroeger begreep ik best dat sommige mensen geen smartphone aanschaffen of niets met sociale media te doen. Mijn nieuwe inzicht is nu dat je jezelf beperkt door niet deel te nemen aan de grote ontwikkelingen in je omgeving. Voor wat betreft dit voorbeeld, je mist dan veel informatie van de mensen die je belangrijk vindt. Omdat sociale media in onze samenleving nu eenmaal belangrijke communicatiekanalen zijn geworden.

Hierover zullen sommigen het ongetwijfeld niet met me eens zijn. Hoe dan ook heb ik dit inzicht voor mezelf omgezet in het plan om meer te delen met mijn sociale kring via Whatsapp en Instagram. En dat bevalt goed. En daar gaat het uiteindelijk om bij dit zelfhulpboek: haal eruit wat er voor jou in zit!

review boek het antwoord

Het antwoord, €19,99 – Bol.com

Meer boekreviews? Lees dan ook dit review van het boek Vraag jezelf vrij van Byron Katie.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter