Mind

Review: Leven met hoogsensitiviteit

Hoogsensitviteit: lust of last? Of misschien wel beiden? Volgens het boek Leven met hoogsensitiviteit kan hoogsensitiviteit een “lust” zijn zodra je weet hoe je hier handig gebruik van kunt maken én wanneer je je in een ondersteunende en stimulerende omgeving bevindt. Je kunt onder deze omstandigheden een sterke persoonlijke groei doormaken – meer dan je niet-HSP medemens. In het boek biedt de auteur je tips en tools om constructief om te gaan met hoogsensitiviteit.

Persoonlijke HSP-gids

Het boek Leven met hoogsensitiviteit van Wendy van Mieghem staat helemaal in het teken van hoogsensitiviteit: wat dit inhoudt, en hoe jij, en je omgeving, hiermee om kunt gaan. Wendy beschrijft dat haar hele gezin hoogsensitief is. Ze weet daarom erg goed waar ze over schrijft. Dit is te merken als je het boek leest. Het is echt een gids. Het boek vertelt je niet wat je moet doen, maar geeft je informatie en bekijkt het altijd vanuit jou. Hoe ga jíj om met je hoogsenstitiviteit? Wat kun je doen? Wat voor invloed heeft het? En hoe kun je het optimaal benutten?

Gevoelige antenne

Als je hoogsensitief bent ontvang je meer informatie dan de gemiddelde persoon. Je kunt veel en heel precies voelen. Je hebt een gevoelige antenne, waarmee heel veel binnenkomt, van jezelf en anderen. Het is de kunst gebruik te leren maken van de antenne.  Als je deze goed leert te gebruiken kun je beter zorgen voor jezelf – en misschien zelfs anderen helpen.

Als je hoogsensitief bent kun je heel veel én heel precies voelen.

Alleen dan is het wel van belang dat je eerst jouw anker goed stevig hebt, zodat je overeind blijft in verschillende omstandigheden. Van Mieghem spreekt van een diep anker dat je helpt als HSP bij jezelf te blijven in contact met anderen. Door hier regelmatig aandacht aan te besteden kun je dit anker nog beter ontwikkelen.

Want helaas is de maatschappij niet altijd ingericht om de hoogsensitieve mens tot haar recht te laten komen. Aan jou dus de taak hier zelf voor te zorgen. Hoe doe je dit precies? Dit boek helpt je om dit voor jezelf uit te zoeken. Je leert hoe je je kwaliteiten op een goede manier kunt toepassen in het dagelijkse leven.

   

Meer ruimte voor voelen

Leven met hoogsensitiviteit is een leuk en compact boekje. Het heeft een goed formaat en is handig mee te nemen. Het is overzichtelijk ingedeeld wat het makkelijk maakt iets terug te vinden in het boek. Elk hoofdstuk bevat informatie, tips, voorbeelden uit de praktijk en eindigt met reflectievragen.

De reflectievragen hebben altijd betrekking over hoe jij ergens tegenaan kijkt of iets ervaart. Deze vragen kun je voor jezelf beantwoorden. Het kan daarom handig zijn er een notitieboekje bij te houden tijdens het lezen van het boek. Op deze manier leer je waar je wel en geen invloed op kunt uitoefenen. Het opschrijven van dingen helpt ook om los te laten en te ontspannen. Zo ontstaat er meer ruimte voor voelen.

De vragen op het eind van elk hoofdstuk zou je later ook nog eens opnieuw kunnen beantwoorden om te zien of je dan misschien andere antwoorden geeft. Zo zie je of je er nu anders mee omgaat dan een tijdje terug. Je krijgt zo een nog beter inzicht in jezelf in verhouding met hoogsensitiviteit.

Emoties dichtbij jezelf houden

Een van mijn lievelingscitaten uit het boek is:

“Wanneer je emoties dichtbij je houdt door er contact mee te maken en ze stukje voor stukje te integreren in je zijn, vergroot je je innerlijke balans. Je omhult jezelf als het ware, waardoor je jezelf de veiligheid en koestering biedt die je nodig hebt om steviger te kunnen staan.” 

Dit vind ik een mooi citaat omdat mensen met hoogsensitiviteit emoties vaak heftiger kunnen beleven en ze hierdoor vaak zullen wegduwen, niet willen voelen. Zo denken ze dat gemakkelijker is om er mee om te gaan.

Maar juist door de emoties er te laten zijn, kun je er beter mee omgaan en ben je dus zelf beter geaard. Als je emoties alleen maar wegduwt zul je sneller worden geraakt door reacties van anderen en kun je overprikkeld raken. Als je de emoties toelaat wordt je er sterker van en zullen opmerkingen je minder raken.

Dit is dus een voorbeeld van hoe je om kunt gaan met hoogsensitiviteit en er sterker van kunt worden.

Wat staat er nog meer in het boek?

Om je een nog wat beter beeld te geven van de inhoud van het boek vertel ik je graag kort wat over de hoofdstukken ‘contact’ en ‘zintuigen’.

Contact

Mensen die hoogsensitief zijn kunnen contact veel diepgaander waarnemen. Hoe zit dit precies, wat is contact eigenlijk en wat gebeurt er in het contact met elkaar? Wat zijn de valkuilen en juist de sterke punten in contact voor iemand die hoogsensitief is? Als je jouw onderliggende kwaliteiten en gevoeligheden beter leert kennen zal het contact met andere mensen makkelijker verlopen. Want je hoeft niet met alle informatie die bij je binnenkomt iets te doen. Hoe je dit aanpakt lees je in dit hoofdstuk.

Je zintuigen.

Dit is een ander hoofdstuk uit het boek. Wanneer iemand hoogsensitief is zal deze persoon meer waarnemen via de zintuigen dan iemand die dit niet is. Wat iemand waarneemt zegt iets over de persoon zelf. De zintuigen vormen eigenlijk een brug tussen de binnenwereld en de buitenwereld. In dit hoofdstuk worden de zintuigen; ruiken, horen, zien, proeven en voelen nader besproken.

Neem bijvoorbeeld het zintuig zien: dit gebruik je dagelijks intensief om alles te zien wat er om je heen gebeurt. Onbewust neem je zo dagelijks een hoop informatie waar. Ieder mens kan dingen anders waarnemen of andere details zien.

Als je je eigen behoeft kent, en weet wat je tekorten zijn in contact met anderen, kun je andere mensen goed zien in hun menselijkheid. Deze vaardigheid kun je trainen, net als omgaan met kwetsbaarheid. De kwaliteit van je werk zal toenemen en je welzijn zal versterken.

Conclusie

Leven met hoogsensitiviteit is op een fijne manier geschreven, niet met moeilijke woorden maar voor iedereen goed te begrijpen. Zowel voor een lezer die nog niet veel weet over het onderwerp als iemand die er al wel meer van weet.

De tips die erin staan zijn ontzettend handig en door de praktijkvoorbeelden kun je je bij de verschillende situaties die de auteur omschrijft ook echt iets voorstellen. Als je actief met het boek aan de slag gaat leert het je om hoogsensitiviteit te integreren in jouw dagelijks werk en leven. Zodat je jouw gevoelige antenne op een effectieve manier kunt gaan inzetten. En dat is een stimulerende gedachte voor degenen die nu nog veel moeite hebben met hun hoogsensitiviteit.

Het is een goed boek om te hebben als je zelf te maken hebt met hoogsensitiviteit, mensen in je omgeving hebt die dit zijn, of er simpelweg meer over wilt weten!

Meer lezen over hoogsensitivtieit? Bekijk dan ook:

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter