Mind

Review: ‘Vraag jezelf vrij’ van Byron Katie

Een boze blik, een collega die iedereen vrolijk goedemorgen wenst maar jou straal negeert, een vervelende opmerking… voor je het weet slaan je gedachten op hol. “Zie je wel dat ze me niet mogen”. En voor je het weet is je stemming omgeslagen. Tenminste, als je jouw negatieve gedachten gelooft. Want zijn deze wel waar? We kunnen onze gedachte niet altijd uitschakelen maar wel leren om er met een milde, niet oordelende blik naar te kijken. Hoe precies? Door middel van vier simpele vragen. Je vindt deze holy grail in Byron Katie’s boek ‘Vraag jezelf vrij’.

Verlichting

Zou het mogelijk zijn om elk negatieve emotie, woede, angst, pijn en verdriet voorgoed uit je leven te bannen? Als je Byron Katie mag geloven wel. In ‘Vraag jezelf vrij’ leert ze jou the life changing magic van The Work, een methode die je helpt om je hart en hoofd open te stellen. Zelfs verlichting zou zo binnen handbereik zijn!

Het onderzoeken van je gedachtes helpt je om er afstand van te doen

Het is de kunst om je negatieve gedachtes vast te stellen en te onderzoeken. Dit observeren zonder oordeel helpt je om er vervolgens afstand van te doen. Want laten we eerlijk zijn, een negatieve gemoedstoestand komt bijna altijd door onbewuste negatieve gedachtes over onszelf en de wereld om ons heen.

De vier magische vragen van The Work

Leren om jouw gedachten de baas te worden is hard werken, maar de beloning is groot. Veel zelfhulpboeken, die we tegenwoordig self careboeken noemen – want dit klinkt wat minder streng – verkondigen de oplossing voor al het lijden op de wereld te hebben om vervolgens tientallen pagina’s lang te vervallen in theoretisch geneuzel. Hoe anders is dit in ‘Vraag jezelf vrij’. Je vindt de kern van het hele boek al op pagina 21. Deze bestaat uit vier vragen.

 1. Is het waar?
 2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
 3. Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft?
 4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

vraag jezelf vrij byron katie

Diamantsoetra

Byrons’ boek is gebaseerd op de eeuwenoude Boeddhistische Diamantsoetra. Deze beroemde spirituele tekst leert je dat alles wat je waarneemt een illusie is. We zien de wereld vanuit onze eigen perceptie, die vaak gekleurd is door ervaringen uit het verleden. Gelukkig is het mogelijk de echte waarheid te achterhalen en de tekst leert je hoe. Byron heeft deze soetra weer toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

Onze waarheid is vaak gekleurd door ons verleden

Bijna elk hoofdstuk begint met een stukje uit de Diamantsoetra. Op zich zijn dit al leuke stukjes om te lezen. Vervolgens geeft Katie uitleg over hoe je de tekst moet interpreteren. Het meest krachtige uit het boek zijn de hoofstukken The Work in actie. Deze bestaan uit een dialoog tussen Katie en een deelnemer aan een The Work bijeenkomst. Je ziet zo hoe de vragen uit het boek in de praktijk werken. Hoe ze leiden tot nieuwe inzichten die zorgen voor vrede met jezelf en anderen. Want hoe heerlijk moet het zijn om je gedachten jou niet langer te laten beheersen. Wat een gevoel van vrijheid moet dit geven!

Het kritisch onderzoeken van je gedachten kan helpen als je angstig of onzeker bent

Wat ik vind van ‘Vraag jezelf vrij’

Ik ben echt enthousiast over Byron Katie’s boek. Ik vind het  een heel erg verfrissend werk. Het boek helpt om je niet zo vast te klampen aan jouw negatieve gedachtes. Om ze kritisch te bekijken. Want vaak vullen we uit onszelf al veel in, en niet altijd in positieve zin.

De verschillende elementen uit het boek zorgen voor een afwisselend en prettig leesbaar geheel. Bij veel quotes wil je het boek even wegleggen om ze op te schrijven. Ook erg handig: achterin het boek vind je werkbladen om gelijk met de vier vragen aan de slag te gaan.

Het kritisch onderzoeken van je gedachten kan zeker helpen als je angstig of onzeker bent en snel invult wat anderen over jou zullen denken. Waar ik wat moeite mee heb is dat The Work de illusie wekt dat alle psychische ziektes, zoals angststoornissen en depressies, te genezen zijn. En dat je zo nooit meer tegenslag zult ervaren. Want natuurlijk hebben gedachten invloed op ons, maar helaas hebben negatieve gebeurtenissen, zoals ziekte of verlies, ook echt impact.

Het boek leert je om de wereld te bekijken met meer compassie en mededogen.

Toch is het boek zeker enorm waardevol. Het leert je om de wereld te bekijken met meer compassie en mededogen. Om jezelf én anderen meer te accepteren. En dit maakt alles al zo veel lichter.

Je bestelt het boek via Bol.com voor €19,99.

Meer boekreviews? Lees dan ook mijn review van het Ikigai werkboek.

review boek byron katie

review boek vraag jezelf vrij byron katie

BewarenBewaren

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

 • Inge | Monsieur Mango oktober 21, 2018 at 11:58 am

  Ooh dit boek klinkt geweldig! Het borduurt voort op wat er tijdens mijn mindfulness sessies werd gezegd. Dit boek wil ik zeker lezen! 🙂

 • Happy and mindful november 2, 2018 at 12:21 pm

  Leuk Inge! Goed bezig 🙂

 • Laat een bericht achter