Mind, Persoonlijk

Roos zoekt ontspanning #1: puzzelen

‘Wat heb jij gister gedaan?’ vraag ik aan een goede vriendin. ‘Ik heb gister gepuzzeld.’ Dat moet ik even tot me laten doordringen. Puzzelen? Hoezo puzzelen? Ik geloof dat ik negen jaar was toen ik voor het laatst een puzzel in elkaar heb gezet. Misschien tien. Maar een seconde later denk ik: ja, op zich lijkt me dat best ontspannend. Een avond puzzelen.

Ouderwets puzzelen

Op dat moment bedacht ik me dat het weleens goed zou zijn: een avond geen tv, geen laptop, geen tablet en geen telefoon. Gewoon een avond ouderwets gezellig puzzelen. Zo is mijn idee ontstaan om een schermvrije avond te gaan houden.

Gelukkig ben ik niet zo’n telefoon freak. Ik kan gerust mijn telefoon de hele avond op het aanrecht laten liggen en er niet naar omkijken. Bij ons staat wel elke avond de tv aan, als mijn vriend en ik thuis zijn. En vaak staan onze laptops ook aan. Dan zit ik van alles op mijn laptop te doen en kijk ik ondertussen met een schuin oog naar de serie die we volgen.

Avond zonder beeldscherm

Dat moet anders! Al is het maar voor een avond in de week. Al is het maar voor één keer. Ik wil een keer een schermvrije avond gaan houden. En gaan puzzelen. Alleen dat idee ziet mijn wederhelft nog niet direct zitten. ‘Hoezo de hele avond de tv en de laptop uit? Waarom? Puzzelen?’. Nog niet, zeg ik. Want dat was ook mijn eerste gedachte toen mijn vriendin vertelde dat ze had gepuzzeld. Misschien denkt hij er straks ook verder over na. Of niet, het is wel een man.

Persoonlijke puzzel

Niet dus. We hebben het daarna niet meer over mijn voorstel gehad. Oké, ik snap best dat een doodgewone puzzel niet heel interessant in zijn oren klinkt. Dus, ik heb een goed idee! Ik ga een fotopuzzel laten maken van ons samen. Van ons drieën eigenlijk: de kat hoort er ook bij. Dat vind hij vast leuk. Grote kans dat ik hem met een leuke, persoonlijke puzzel aan het puzzelen krijg. Hoop ik.

Twee weken later. De puzzel is binnen. Superleuk! En gelukkig, dat vind mijn vriend ook.

Pure ontspanning

Puzzelen schijnt heel goed voor je hersenen te zijn. Puzzelstukjes zoeken, passen, proberen. Het vergt enig geduld en concentratie. Wij hebben een hele avond gepuzzeld. Dat was leuk! En ik hoop dat mijn hersenen dat ook leuk vonden. Het was heerlijk, zo’n schermvrije avond. Geen tv, geen laptop, geen tablet, geen internet, geen telefoon. Pure ontspanning, als je ’t mij vraagt.

Puzzelen? Dat is voor mij voor herhaling vatbaar. Die mening durft mijn vriend nog niet te delen. Maar  inmiddels heeft hij uit zichzelf een nieuwe puzzel gekocht! Een doodgewone puzzel. Stiekem vond hij het dus wel héél leuk.

Een workshop mindfulness, vogels kijken, puzzelen. Roos probeert het allemaal. Ze gaat er graag op uit en ontdekt zo allerlei manieren om te ontspannen. Ze deelt dit voortaan in een vaste column voor Happy & Mindful. Erg tof!

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

3 Comments

  • Sabine mei 14, 2019 at 10:09 pm

    Leuk zo’n foto puzzel, waar heb je die besteld?

  • Manon juni 5, 2019 at 12:02 am

    Ik doe graag een zweedse puzzel of kruiswoord tussen mijn dag door. Ook leuk!

  • Laat een bericht achter