Wat is spiritualiteit?
Mind, Yoga

Wat is spiritualiteit?

Zeg, zijn jouw chakra’s wel in balans? Heb jij gisteren ook zo’n fijne meditatie gedaan? Gesprekken die je niet snel zult voeren bij de koffieautomaat op het werk. Spiritualiteit bevindt zich al lang niet meer in het verdomhoekje want het succes van Eat Pray Love, over de spirituele zoektocht van Elizabeth Gilbert, is door miljoenen mensen overal ter wereld gelezen. Toch blijft het iets waar je niet zo makkelijk over praat. Maar wat is spiritualiteit eigenlijk? En wat betekent het voor jou?

Als ik denk aan een spiritueel persoon zie ik al snel stereotype beelden voor me zoals een met edelstenen behangen persoon in los vallende gewaden en een paarse shawl om het hoofd. Vroeger dacht je nog aan die ene gekke tante die het altijd had over haar één zijn met de natuur en haar innerlijke kracht maar tegenwoordig kijkt niemand er meer gek van op als je zegt dat je doet aan yoga, mindfulness of meditatie. Ook deze begrippen vallen voor mij onder spiritualiteit. Spiritualiteit is mainstream geworden en voor sommigen zelfs een mode-ding. Het tijdschrift Happinez heeft spiritualiteit ook in Nederland voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. We hebben allemaal wel een bepaalde gevoel en beeld bij spiritualiteit maar wat is het eigenlijk precies?

Spiritualiteit is meer dan de bovennatuurlijke wereld en mystieke ervaringen

Natuurlijk heeft het associaties met de bovennatuurlijke wereld en met diepe mystieke ervaringen maar voor mij is spiritualiteit veel meer dan dat. Voor mij heeft het vooral te maken met je innerlijke belevingswereld. Wat voel je? Wat zijn je gedachten? Wat vraagt op dat moment je aandacht? Naar binnen kijken dus en aandacht hebben voor je lichaam. Je kunt hiervoor bepaalde oefeningen doen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met elke dag 10 minuten te mediteren. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het je zal afgaan. Door bewust bezig te zijn met wat er in je omgaat, kun je ook bewust gaan sturen hoe jij je voelt.

Religie

Spiritualiteit en religie gaan ook hand in hand dus als je gelooft in God, Allah of Boeddha ben je ook met spiritualiteit bezig. Toch hoef je niet in een God te geloven om spiritueel te zijn. Je kunt bijvoorbeeld geloven in het universum, of gewoon, dat er meer is tussen hemel en aarde, en we niet alles rationeel kunnen verklaren. Volgens de officiële definitie van spiritualiteit gaat het om de relatie tussen jou en een grotere werkelijkheid, whatever that means. Maar misschien is dit wel meer een gevoel dan iets wat je rationeel kunt bekijken. Ik ben hier niet om de perfecte definitie van spiritualiteit te geven, want ik vind het iets heel persoonlijks. Iedereen doet het – of juist niet- op zijn eigen manier en dat is ook juist wat het zo mooi maakt.

Neem voor meer spiritualiteit én positiviteit in je leven ook eens een kijkje op Positieve Blik. Een van mijn favoriete blogs om te volgen.

Ik zou het heel erg leuk vinden om te horen wat spiritualiteit betekent voor jou. Wat zijn jouw spirituele ervaringen?

Volg me ook op Twitter. Ik zou het leuk vinden je daar te zien!

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter