stilteretraite
Mind

Een stilteretraite: wat is het?

Een paar dagen in complete stilte mediteren en zonder enige afleiding tot jezelf komen. En dit alles in een fijne omgeving die je helemaal zen maakt – en wat is hier beter voor dan de in de natuur? Een stilteretraite is mij als HSP’er en natuurliefhebber op het lijf geschreven dus ben ik mij hierin gaan verdiepen.  Wat is een fijne plek voor een stilteretraite? En wat is het eigenlijk?

Wat is een stilteretraite?

Een stilteretraite houdt in dat je een aantal dagen lang in afzondering mediteert onder de begeleiding van een meditatieleraar. Een geschikte omgeving hiervoor kan een klooster of speciaal retaitecentrum zijn. Retraite komt van het Engelse woord retreat wat letterlijk je terugtrekken betekent. Bij een stilteretraite doe je dit in stilte. Gedurende de periode maak je geen contact met anderen omdat de focus ligt op zelfontdekking.

Een stilteretreat heeft al langer mijn nieuwsgierigheid gewerkt en ik heb hier al verschillende verhalen over gehoord van mijn goede vriendin van Peace of Mind. Zij vertelde me dat je een katholieke en een boeddhistische variant hebt. Fun fact: vroeger was op retraite gaan heel normaal onder katholieken die tot het eind van de 20e eeuw regelmatig zo’n periode inlasten in het teken van verdieping van het geloof.

Vipassana stilteretraite

Een retraite vanuit het boeddhisme heet een vipassana retraite. Dit is een vrij strenge vorm. Je mediteert tien of elf dagen lang elke dag volgens een strak programma dat begint met half vijf opstaan. Om vijf uur is de eerste meditatie en gedurende de hele dag wissel je meditaties van ruim een uur af met pauze en af en toe een eetmoment. Om half tien ’s avonds gaan de lichten uit.

Tijdens een vipassana retraite leven mannen en vrouwen gescheiden. Omdat het accent ligt op zelfinzicht is het niet de bedoeling dat je met anderen praat. Sterker nog: je mag helemaal geen contact hebben. Zo kijk je niemand aan en mag je zelfs geen deur voor iemand openhouden. Gewoonlijk is het retraitecentrum kaal en sober. Elke vorm van afleiding is afwezig. Er is zelfs geen wierook!

Het programma ziet er zo uit:

  • 05.00 – 05.30u wakker worden
  • 05.30 –  07.00u meditatie
  • 07.00u – 08.30u ontbijt
  • 08.30u – 12.00 meditatie
  • 12.00u – 14.00u warme lunch
  • 14.00u – 17.30 meditatie
  • 17.30u – 18.00 thee
  • 18.00u – 19.00 dhamma-sessie
  • 19.00u – 21.00u meditatie
  • 21.00u – meditatie op je kamer

Natuurlijk zijn er verschillende varianten mogelijk. Soms is yoga ook onderdeel van het reatraite.

Op retraite gaan is hot

De laatste tijd – of eigenlijk sins de jaren ’90 al – zijn retraites in opkomst die georganiseerd worden buiten een religieus kader. Hierin is vaak aandacht voor de zin van het bestaan. Je ziet ook steeds luxere varianten van een retraite, denk aan high end kuuroorden op Bali of Ibiza waar retraites worden uitgebreid met massages en speciale voeding. Ook heb je therapeutische retraites, waarbij een psycholoog je begeleid in jouw proces. Meestal vinden de retraites plaats vanuit een vrije spirituele stroming, noem het new age. Dit is niet altijd het geval. Wat een retraite geschikt maakt voor iedereen die op zoek is naar rust en een keer de tijd wil nemen om alles rustig te overdenken in je leven. Soms is het fijn eens uit de trein te stappen die altijd maar doordendert en je niet gedachteloos van het een in het ander te storten.

Wat voor retraite wil ik?

De Boeddhistische variant spreekt mij erg aan maar ik wil eerst graag ontdekken of op retraite gaan wel iets voor mij is. Ik zou daarom het beste kunnen beginnen met een weekend retraite en dan niet gelijk de strengste variant. Mijn voorkeur gaat uit naar een eigen slaapkamer.

Dat heb ik wel geleerd van mijn bezoek aan een healer op Bali. Soms lijkt iets fantastisch maar als je het doet denk je ‘is dit het nou?’. Vooral de groepsvorm en het vaste programma maakt dat op retraite gaan mij iets te keurslijferig lijkt. Terwijl dit juist niet de bedoeling is!

Ik heb al een paar retraites geselecteerd die ik binnenkort graag met je deel. Houd hiervoor mijn blog in de gaten 😉

 

 

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter