Psychosomatische klachten
Mind, Persoonlijk, Voeding & gezondheid

Hoe stress kan leiden tot pijn in je lichaam: en wat je eraan kunt doen.

“Ik wil je graag doorverwijzen naar de fysiotherapeut die gespecialiseerd is in psychosomatische klachten”. Ik zie mezelf nog zitten op de bank bij de fysio. Ik heb een lichte kromming in mijn rug, scoliose heet dit. Je kunt er prima mee leven en alles doen, sporten, yoga, hardlopen. Maar af en toe speelt mijn rug op. Omdat ik opnieuw last van klachten had kwam de fysio met dit idee. Ik had nog nooit gehoord van psychosomatische klachten of een psychosomatische fysiotherapeut, daarom vertel ik er graag wat meer over.

Dit alles was zo’n vijf jaar geleden. Een zware periode in mijn leven want ik had al langere tijd geen plezier meer in mijn werk. Sterker nog, elke vezel in mijn lichaam wilde er niet langer meer mee doorgaan. Zonder al te veel op de details in te gaan, ik had last van stress, burn-out zelfs. Maar dat wist ik toen nog niet.

Mijn rugklachten, die al eerder af en toe opspeelden tijdens die baan, waren ineens erger. Nog nooit zo erg geweest zelfs, ik liep letterlijk krom. Ik kon niet meer op mijn buik in bed liggen want dat deed te veel pijn. En dat was nou net mijn lievelingshouding.

De fysiotherapeut vroeg door naar wat er gaande was in mijn leven. Zij kwam dus tot de conclusie dat mijn klachten psychosomatisch moesten zijn. Dat ik een scoliose heb, is een feit. Alleen ik had er nog nooit echt last van gehad. Best apart dat iets wat zich in je hoofd afspeelt zich gaat vertalen naar je lichaam.

Wat zijn psychosomatische klachten?

Psychosomatische klachten vinden hun oorsprong in je psyche. In het woord psychosomatisch vind je de woorden psyche en soma. Psyche staat natuurlijk voor je je geest, je gedachten, dat wat er in je hoofd omgaat. Soma staat voor lichaam. Wanneer je psychosomatische klachten onderzoekt vind je geen lichamelijke verklaring. Zijn de klachten dan niet echt? Jawel, ze zijn er wel degelijk. De lichamelijke klachten zijn het gevolg van stress.

Dit is het bewijs dat de stress in je lichaam zit. Je hebt vast wel eens gehoord van spanningshoofdpijn. Je lichaam geeft een signaal af dat je te veel spanning hebt opgebouwd dus krijg je hoofdpijn. Alleen in de Westerse wereld zijn we heel erg gewend ons lichaam te negeren en gewoon door te gaan. “Stel je niet zo aan”, zijn dingen die we onszelf vertellen.

Signalen van stress

Stress gaat gepaard met de volgende lichamelijk signalen:

  • versnelde hartslag
  • zweethanden
  • gespannen spieren
  • een knoop in je buik

Wat voor klachten je hebt is ook afhankelijk van of je man of vrouw bent. Vrouwen hebben eerder last van signalen als een ongesteldheid die uitblijft of onregelmatig is, een opgeblazen gevoel in de buik en/of een geïrriteerd en moe gevoel ondanks goed slapen.

Mannen hebben eerder last van toegenomen bloeddruk, druk op de borst en/of minder lustgevoelens.

Leidt stress altijd tot lichamelijk klachten?

Nee. Bij een beetje stress krijg je niet gelijk last van pijn en spanning in je lichaam. Pas als de spanning zich te veel opbouwt kun je last krijgen van lichamelijk klachten.

Deskundigen bij psychosomatische klachten

Er zijn deskundigen die je kunnen helpen om met psychosomatische klachten om te gaan. Hier komt de psychosomatische fysiotherapeut om de hoek kijken. Ook het bezoeken van een psycholoog kan verlichting bieden.

Psychosomatische klachten

Hoe kom je weer in balans?

De psychosomatische fysiotherapeut onderzoekt jouw klachten. Hij of zij zal willen weten wat er op dit moment gaande is in je leven en hoe je leef- en bewegingspatroon is. Wat de psychosomatische fysiotherapeut onderscheidt van een reguliere fysiotherapeut is dat deze ook kijkt naar de psychologische en sociale aspecten die ten oorsprong kunnen liggen aan de lichamelijke klachten.

De werkwijze is bij elke fysiotherapeut weer anders. Je zult vaak fysieke oefening gaan doen, bijvoorbeeld in het geval van rugklachten om je rug flexibeler en sterker te maken. Vaak krijg je oefeningen mee die je thuis kunt doen. In de meeste gevallen werkt de fysiotherapeut ook met ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingsoefeningen. Soms masseert de fysiotherapeut je gespannen spieren en gewrichten om tijdelijke wat verlichting te bieden.

Mijn klachten verminderden na het regelmatig bezoeken van de psychosomatische fysiotherapeut. Maar ze verdwenen pas helemaal toen ik van werk wisselde. Yoga heeft ook een enorme rol gespeeld bij het verbeteren van mijn rug en verminderen van stress. Het hangt er dus heel erg van af wat de mate van stress is en wat hieraan ten grondslag ligt. Het aanpakken van de oorzaken zal zeker helpen bij vermindering van je klachten. En het hoeft natuurlijk niet zo’n rigoureuze oplossing te zijn. Ik was enorm ongelukkig in mijn werk waardoor dit voor mij werkte. Dit is voor iedereen anders.

Had jij al eens gehoord van psychosomatische klachten? Heb je dit ook wel eens gehad? Dat stress een negatieve uitwerking had op je lichaam?

Foto: Eddy Billard / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

1 Comment

  • Manon november 21, 2019 at 4:27 pm

    Ik herken het wel. Ik krijg bij stress gelijk buikpijn. Je darmen schijnen ook wel je tweede hersenen te zijn.

  • Laat een bericht achter