ubud bali reis
Bali, Travel

Terug in Ubud | Heilige bronnen en adembenemende rijstvelden

Vorig jaar was ik hier al eerder en de plek heeft zoveel indruk gemaakt dat ik zeker wist: ik moet hier terugkomen. Ubud is precies zoals ik het mij herinnerde: bruisend, kleurrijk en ontspannen. Dit keer dompel ik me nog meer onder in de cultuur: ik bezoek prachtige rijstvelden en ga langs bij de heilige bronnen van Tirta Empul.

Als ik net geland ben op het vliegveld van Bali, in Denpasar, zie ik Ketut staan met een keurig bordje waarop ik mijn naam lees. Tijdens mijn vorige bezoek op Bali heeft Ketut mij regelmatig van plek naar plek gereden en ik heb hem in Nederland gemaild met de vraag of hij me kon ophalen van het vliegveld. Ik ben opgelucht als ik hem zie. Hij brengt me naar Tebesaya Cottage, waar ik opnieuw voor heb gekozen voor mijn eerste nacht op het eiland. Na zo’n lange vlucht is een iets luxer hotel wel fijn.

Voor ik het weet staat een jonge jongen in mijn kamer met een dienblad vol met de heerlijkste dingen: pancakes met banaan, verse sap, vers fruit en meer.

Tebesaya cottage is nog precies zo als ik het mij herinnerde. De pancakes bij het ontbijt de volgende dag zijn heerlijk. Ik word iets vroeger dan de bedoeling is wakker gemaakt met geklop op de deur. Dat blijkt dus het ontbijt te zijn en voor ik het weet staat een jonge jongen met een dienblad met allemaal lekkere dingen in mijn kamer. ‘You want it on the balcony?’ Waarom ook niet. Best bijzonder dat iemand ‘s ochtends je ontbijt naar je kamer komt brengen.

Mijn volgende hotel in Ubud is Pajar House. Op internet staan lovende reviews over dit hotel en ik heb een aanbieding weten te krijgen. Als ik bij de receptie van Tebesaya cottage vraag of ze een taxi voor mij kunnen bellen, bieden ze aan om Pajar House te bellen. Pajar House komt me zo halen, zonder extra kosten te rekenen. Wat een service zeg!

Tropische tuin in Ubud

Pajar house is nog mooier dan ik had gedacht. Mijn verblijf hier is zo fijn, dat ik er nog een paar nachten aan vastplak. Het allerleukste: ik heb hier mijn eigen huisje met een tropische tuin! Het ligt nog net iets verder uit het centrum dan mijn authentic Lumbung waar ik tijdens mijn vorige verblijf enkele nachten was. Dat is allesbehalve een nadeel, want de omgeving is nog natuurlijker, groener en vooral, authentieker. Ik zit vlakbij een local village en de omgeving is prachtig. Ik ontdekte vorige keer al restaurant Bintang, met uitzicht op de rijstvelden, waar ik een rijstboer letterlijk vlak voor mijn neus in een boom zag klimmen.

Pajar House Ubud Pajar House Ubud

Via het hotel boek ik ook een excursie. We gaan naar de rijstvelden van Tegalalang, bezoeken de bronnen van Tirta Empul en gaan tot slot naar een bijzondere tempel met sculpturen in de muur. Vooral Tirta Empul maakt ontzettend veel indruk op me. Deze plek staat bekend om de heilige bronnen waar de Balinese bevolking heen gaat om zich te zuiveren en positieve energie op te doen.

Rijstvelden van Tegalalang

De prachtige rijstterrassen van Ubud bevinden zich maar iets van zes kilometer van mijn hotel! Ik verbleef al eerder hier in Ubud en heb nooit geweten dat ik hier zo vlakbij was. In Ubud zie je veel rijstvelden maar de prachtige rijstterrassen zag ik nog niet eerder. Mijn gids legt me uit dat je er doorheen kunt wandelen en dan langs een aantal checkpoints komt. Een financiële bijdrage wordt erg gewaardeerd.

Als ik door de velden loop, neem ik een verkeerd paadje… al snel komt een rijstboer naar me toe om me de weg te wijzen. Hij leidt me handig langs alle checkpoints. Als we de rijstterrassen verlaten is het lunchtijd. We nemen een tussenstop bij een restaurant aan de weg, die omgeven is door een tuin. Rondom het restaurant zie je verschillende vijvers waarin je koi karpers in de meest prachtige kleuren ziet zwemmen. Ik zie ook nog een hele bijzondere vogel met allemaal mooie kleurtjes

rijstterrassen ubud

excursie ubud

Heilige bronnen van Tirta Empul

En dan gaan we naar de plek die ik al zou lang wilde zien….. Toen ik vorig jaar in Ubud was is het er niet van gekomen. Een goede reden om dus opnieuw een ticket naar Bali te boeken 😉 Tirta Empul is een tempel die bekend staat om de heilige bronnen. Voordat je de tempel ingaan doe je een sarong om. Ik heb er zelf een meegenomen. Veel Balinezen komen hier om zich te reinigen want de bronnen zouden magische en helende krachten hebben. Ik ga op een bijzondere dag en wel meer dan honderd mensen staan in de rij om zich te kunnen wassen.

Het is een heel ritueel. Je neemt offerings mee en voor de bronnen bid je tot de Goden.

Wat is dit bijzonder! Er word een heel ritueel van gemaakt, je neemt offerings mee en voor de bronnen bid je tot de Goden. Iedereen hier is vrolijk en opgewekt en ik heb al snel een praatje gemaakt met de Balinezen in de rij. Mijn gids maakt enthousiast foto’s van de gebeurtenis. Ik wacht wel meer dan een uur en het begint te regenen. Mensen in de rij bibberen, want zo in het water is het nog best koud. Het lange wachten maakt het nog bijzonderder. Ik ben heel erg blij dat ik dit heb kunnen meemaken. Als ik klaar ben staat mijn gids voor me met een paar grote handdoeken. Erg fijn.

Bronnen Tirta Empul Bali Bronnen Tirta Empul Bali Bronnen Tirta Empul Bali

Bronnen Tirta Empul Bali

Bronnen Tirta Empul Bali

Tempel Guning Kawi

Onze laatste stop is de tempel Guning Kawi. Alleen al de entree van de tempel is erg de moeite waard. Je hebt hier prachtig uitzicht op Mount Batur, de actieve vulkaan van Bali, die omgeven is door een oerwoud. Zo’n indrukwekkende jungle zag ik nog niet eerder. Opnieuw doe ik een sarong om. Ik daal af naar de tempel, via een steile trap. En dan kom je in de tempel. De enorme beelden zijn uitgehakt uit de rotsblokken. Volgens sommigen is dit de meest indrukwekkende tempel van het eiland. Ik ben in elk geval erg onder de indruk.

tempel Guning Kawi tempel Guning Kawi bali

tempel Guning Kawi bali

Ik verbleef in de volgende hotels

  • Hotel Pajar House: €59 per nacht (vanaf prijs)
  • Tebesaya cottage: €76 (vanaf prijs)
  • Hotel Plataran

Als je member bent bij Booking krijg je speciale korting en kun je er soms zelfs voor de helft zitten.

Veel reisplezier!

Liefs,

Jit

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter