Lifestyle

Blij met je spullen! | Bijzondere opruimtips van Marie Kondo

Haar methode zou je leven veranderen. Gewoonlijk vind ik dit soort statements wat overdreven maar bij Marie Kondo’s manier van opruimen is dit echt waar. Daarom staan we even stil bij de drie meest opvallende tips uit haar boek Opgeruimd!

Opruimen als kunst

Opruimen als way of live. Zou het echt mogelijk zijn? Volgens Marie Kondo wel. Het is veel meer dan het wegdoen van spullen, want nog belangrijker: je gaat je omringen met spullen waar je blij van wordt! In plaats van te focussen op wat je wegdoet, ga je je concentreren op wat je graag wilt houden. Does it spark joy, vraag je je dan af bij elk object. Want je omringen met spullen waar je van houdt geeft een goed gevoel. Zo niet dan is er maar een oplossing, wegdoen. Wat ik zo leuk vind aan Marie Kondo is dat zij opruimen tot een levensfilosofie, of zelfs kunst, heeft verheven. Haar manier van schrijven is heel erg down to earth, simpel en vooral positief, zodat je zelf ook gelijk aan de slag wilt. Om sommige van haar ideeën moest ik een beetje gniffelen maar tegelijkertijd vind ik ze ook heel erg mooi. De eerste is mijn favoriet en ook gelijk de meest onconventionele.

#1 Bedank je spullen

Huh, wat? Praten tegen je spullen? No way. Ik hoor het je bijna denken. Ik geef toe, dit is ook een beetje vreemd. Tegelijkertijd vind ik het een hele mooie gedachte. De Oosterse filosofie is onderdeel van Marie Kondo’s manier van opruimen. Volgens deze filosofie, die je ook terugziet in feng shui, moet de energie bijvoorbeeld kunnen stromen. Ook dankbaarheid is belangrijk hierin. Aan het eind van de dag kun je je huis bedanken dat hij je warm en droog heeft gehouden, of je kleren, die ervoor hebben gezorgd dat je er leuk uitzag en je ook warmte gaven. Dit lijkt misschien wat overdreven maar zo ga je wel op een andere manier naar je spullen kijken. Je leert ze steeds meer waarderen.

#2 Haal altijd je tas leeg

In die ene tas een zakdoekje en een lippenstift, in de ander een pen, kauwgom en een vergeten elastiekje. Het was voor mij een bekend scenario. Marie Kondo’s remedie: haal altijd aan het einde van de dag je tas leeg. Klink als veel moeite en waarom zou je dit doen? Toch zal je als je dit begint te doen merken dat het werkt. Je bent minder vaak spullen kwijt en verdoet je tijd dus niet meer met zoeken naar kwijtgeraakt spullen. Marie Kondo doet haar spullen aan het eind van de dag in een klein mandje, en als ze de volgende dag weer de deur uitgaat, doet ze deze spullen opnieuw in haar tas. Een kleine moeite met een groots effect. Probeer het gewoon eens, wat heb je te verliezen.

#3 Zet je spullen rechtop

Hmm…een hemdje of t-shirt rechtop zetten. Het zou niet gelijk in mij opkomen. Toch is dit wel helemaal Marie Kondo. Je bespaart zo ontzettend veel ruimte in je kast. Geloof mij, bijna elk kledingstuk kun je zo opvouwen dat dit een klein pakketje wordt dat je rechtop kunt zetten. Het gaat allemaal om de manier van vouwen. Het punt waarop jouw pakketje blijft staan heet the sweet spot. Vouwen was nooit mijn favoriete hobby maar als je eenmaal begint en hier rustig de tijd voor neemt kan het je veel ruimte in je hoofd geven. Zie het als een oefening in zen-zijn. En als je dan het resultaat ziet, een opgeruimde kledingkast, ben je helemaal blij. Hieronder wat filmpjes om volgens de Marie Kondo-methode je kleren op te vouwen.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter