bosbaden trend japan
Health

Trend uit Japan: boost je immuunsysteem met bosbaden (‘shinrin-yoku’)

De natuur heeft magische krachten: als je er maar lang genoeg tijd in doorbrengt dan kom je vanzelf tot rust. De Japanners weten dit allang, zij hebben de term shinrin-yoku bedacht, dit betekent bosbaden. Het is een vorm van natuurtherapie met bijzondere effecten.  Door jezelf zeer bewust onder te dompelen in het bos boost je jouw immuunsysteem en zorg je voor een betere gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit is hoe het werkt.

Hoe werkt Shinrin-yoku?

Shinrin-yoku is in principe een boswandeling waarbij je jouw aandacht richt op je omgeving en alle vijf de zintuigen prikkelt: horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Het is diepe ontspanning waarbij je op allerlei manieren weer verbinding met de natuur maakt en je in het hier-en-nu begeeft.

Je hoort onder je het gekraak van een tak waar je op stapt. Verbeeld je het je nou of hoor je een zachte zucht van de wind die door de bladeren van de bomen waait? In een traag tempo loop je door een bos en kijk je naar de bomen en planten om je heen. Je opent je zintuigen bewust door stil te staan en naar de verschillende vogels te luisteren of de bosaroma’s te herkennen, zoals de geur van mos. Je maakt je hoofd leeg en laat de helende atmosfeer van het bos op je lichaam en geest inwerken. Onderweg drink je wat groene thee en eet je stukjes fruit.

Het bosbaden wordt vaak individueel gedaan, maar kan ook in kleine groepjes, net als bij yoga en meditatie. Een ‘officieel’ bosbad duurt twee tot drie uur, maar na 30 minuten merk je al verschil.

De effecten van het bosbaden

Verschillende bomen en planten die je in het bos vindt produceren etherische stoffen die het autonome zenuwstelsel activeren. Deze stoffen zorgen voor een verlaging van de bloeddruk en het geeft een boost aan je immuunsysteem. Dat maakt een herfstwandeling extra aantrekkelijk!

Het contact met de natuur bevordert ook herstel van stress. Daarnaast leidt wandelen in de natuur tot een verhoging van natural killer cells, die kankercellen opzoeken en vernietigen.

Door je onder te dompelen in het groen krijg je ruimte om uit je hoofd te komen en in je lichaam te gaan. Hiermee vergroot je je creativiteit en je voelt je energieker. Deze vorm van mindfulness vermindert tevens stress en negatieve gevoelens zoals boosheid, somberheid en angst.

Gezondheidsrage

In Japan is het bosbaden al jaren hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te leven. Nu verovert het de wereld. The New York Times noemt het ‘the new yoga’ en in Nederlandse media wordt shinrin-yoku dé trend van het nieuwe decennium genoemd.

Het Japanse Bosagentschap gebruikte de benaming shinrin yoku voor het eerst in 1982, toen het als mediacampagne werd gebruikt om te werken aan een betere gezondheid. Het land kent inmiddels meer dan 50 therapeutische bossen met speciale programma’s die mensen helpen te ontspannen. 

Ben je wel toe aan wat ruimte in je hoofd of wil je graag gezonder leven? Waar wacht je nog op? Dompel je onder in het dichtstbijzijnde bos en laat je voeden door het groen. Ik hoor graag hoe het je bevallen is!

Esmee is schrijfster en een creatieve duizendpoot met een hart voor zelfontplooiing en reizen. Ze is haar hart verloren aan Japan. In haar dagelijks leven is ze social media manager en maakt ze pakkende advertenties voor verschillende bedrijven. Interesse? Check haar website!

Foto: Sebastian Unrau / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

1 Comment

  • Gwennie september 28, 2020 at 3:20 pm

    Ik ben vandaag weer eens heerlijk naar het bos gegaan. In de motregen, wat op zich best lekker is, want… het ruikt lekker én het is heerlijk rustig! Volledig opgeladen stapte ik 1,5 uur later weer thuis naar binnen. Volgens mij is de missie geslaagd… 😉

  • Laat een bericht achter