blog beginnen
Persoonlijk

Update: Hoe is dat nou om te bloggen?

Hey, het is de laatste tijd wat rustiger op mijn blog maar achter de schermen ben ik drukker dan ooit. Ik wil wat meer vertellen over wat mij bezig houdt en hoe het bloggen tot nu toe bevalt.

Ik had nooit gedacht dat ik bloggen zo leuk zou vinden. En dan niet alleen het schrijven, ook alles rondom het bloggen. De laatste tijd ben ik me wat meer aan het verdiepen in online marketing en ik vind dit een waanzinnig interessant onderwerp.

Wat komt er nog meer kijken bij bloggen?

Je blijft gewoon leren, elke dag weer. Er komt ook zo veel bij kijken. Ik heb echt een groot respect voor de bloggers die elke week weer een aantal artikelen posten want je moet niet onderschatten wat je allemaal moet kunnen om te bloggen.

Zo heb ik ooit stage gelopen bij groot modeblad en daar schreef je misschien twee a drie artikelen per week, soms zelfs minder. Over een groot achtergrondartikel mocht je langer doen. Dat is echt normaal voor de redacteuren bij een maandblad. En moet je nagaan dat je bij een blog veel meer doet dan alleen schrijven. En dan zie ik bloggers die soms elke dag, of in elk geval een paar keer per week, een stukje posten terwijl dit in sommige gevallen niet eens hun fulltime baan is. Ik vind dit ontzettend knap.

Online tijdschrift

Als je bij een blad werkt hoef je niet na te denken over beeld en de lay out bij je artikel maar bij bloggen wel. Niet alleen is beelddenken belangrijk als blogger, je maakt ook je eigen foto’s. En dan ben je nog niet klaar, want ook fotobewerking is best een tijdrovend klusje. Goed, dan heb je je content klaar, het ziet er mooi uit, maar het begint nu pas. Je blog is eigenlijk een soort online tijdschrift. Alleen ben je niet alleen redacteur, je bent ook fotograaf, grafisch vormgever en marketingmedewerker. En je kunt zelfs nog een stapje verder gaan. Je kunt je blog zo groots aanpakken als je wilt.

Geld verdienen met je blog

Want het kan nog veel professioneler. Je kunt ook nieuwsbrieven gaan versturen of een product aanbieden, zoals een online cursus of E-book. En heel eerlijk, natuurlijk hoef je dit niet allemaal te doen maar omdat ik online marketing zo leuk vind ben ik me al een tijdje hierin aan het verdiepen.

Je online marketing is namelijk al een project op zich, niet voor niks dat ze hier speciale beroepen voor hebben. Als je echt gericht ben op groei en uiteindelijk je geld wilt verdienen met bloggen zorg je dat jouw blog onder de aandacht blijft. Je zoekt samenwerkingen op, netwerkt met andere bloggers, bezoekt af en toe een event en gaat op zoek naar opdrachtgevers (of nog beter, ze vinden jou). Je blog als bedrijfje, hoe leuk is dat.

Het belangrijkste voor mij is dat ik leer.

Zo ver is het bij mij nog niet en dat is ook niet erg. Ik neem rustig de tijd en ga gewoon door ‘mijn ding te doen’. Geld verdienen is niet mijn eerste insteek maar ik wil wel heel graag weten hoe je dan geld zou kunnen verdienen.

Het belangrijkste voor mij is dat ik leer. Tegelijkertijd heb ik hier een platform waarop ik mijn persoonlijke ontwikkelingen inzichtelijk maak en ze ook nog kan delen. Steekt iemand hier wat van op? Helemaal super.

Bloggen, wat levert het mij op?

En begrijp me niet verkeerd. Het klinkt nu misschien alsof bloggen heel hard werken is en dat is het ook wel maar het levert je ook veel op. Alleen de laatste tijd ben ik wel gaan nadenken.

Nog niet zo heel veel mensen weten m’n site te vinden – al zit er wel een stijgende lijn in – en dit heeft me doen realiseren dat ik het echt vooral voor mezelf en m’n eigen plezier moet doen.

Gelukkig levert bloggen mij ook veel op. Het helpt mij m’n doelen te behalen. Want als ik bijvoorbeeld een artikel schrijf over drie keer per week sporten ben ik net wat extra gemotiveerd om me ook hieraan te houden. Want ik heb het gezegd, het staat op internet, dus het is zo. Net zoals dat werkt bij een visualisatie (je hebt als mantra: ik ben ontspannen, je ziet het voor je en het wordt ook waarheid). Zo kun je dus jezelf goed motiveren.

Conclusie

Bloggen is leuk om te doen maar het kan af en toe best heftig zijn. Vooral in het begin moet je alles nog onder de knie krijgen en hier heb je wel tijd voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan het uitvogelen hoe online grafisch designprogramma’s zoals Canvas en Pikmonkey werken. En dan heb ik het nog niet over technische kennis want ook al ben je geen programmeur, een beetje snappen hoe WordPress en jouw theme werkt is technischer dan ik van tevoren had gedacht.

Een ding is zeker, je leert er sowieso ontzettend veel van. In mijn volgende post ga ik je wat meer vertellen over de richting die ik op wil met mijn blog en er is meer. Zo deel ik 5 tips om bloggen leuk te houden!

Volg me ook op Twitter.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter