Voeding & gezondheid

Detox met de citroensapkuur: is dat wat?

Elk jaar begint het weer te kriebelen om een sapkuur te doen om zo mijn lichaam te resetten en te ontdoen van giftige stoffen. Een week lang een sapmengsel van citroensap, ahornsiroop en wat cayennepeper: ik heb het over de citroensapkuur. Ik neem hier altijd speciaal een week voor vrij en zie het als mijn persoonlijke retraite. Doe alles rustig aan en alleen waar ik behoefte aan heb: mediteren, lezen, wat rustige bewegingsoefeningen. En natuurlijk veel rusten, dat heeft je lichaam wel nodig want deze gaat volop in survivalmodus. En dit geeft je zo veel innerlijke kracht!

Nieuwe start

Ik pas al een tijdje niet zo goed meer in mijn kleding. Je kent jezelf vaak goed genoeg om te weten wanneer het net wat te veel is. Voor mij is dat moment nu.

Daar komt bij dat ik weet dat het geen gezonde vetten zijn, want al die koekjes en snoepjes komen vooral tot uiting rondom mijn buik, buikvet dus. En dan dat opgeblazen gevoel. Vasten, de die hard vorm van een detox, bevalt mij altijd goed. Niet zo zeer om af te vallen, maar ook om mijn hele systeem te resetten en bewust stil te staan bij wat ik allemaal naar binnen werk. Zodat ik al mijn aandacht kan richten op een nieuw voedingspatroon -af en toe moe je even de bezem erdoor halen. Het geeft mij daarbij een zelfvertrouwen boost, want vooral het mentale effect is groot.

De citroensapkuur: mijn variant

Als je het precies volgens het boekje doet vast je 10 dagen met 3 opbouwdagen. Dat vind ik veel te heftig dus ik doe het 7 dagen. Dit is lang genoeg om het reinigingsproces op gang te brengen – ook omdat je tijdens de 3 opbouwdagen eigenlijk nog bezig bent met vasten. Hieronder geef ik het recept voor een week lang citroensapkuur met citroenen.

Wat heb je nodig?

 • 1 liter Madal Bal pure C+ ahornsiroop
 • versgeperst citroensoep, bij voorkeur van biologische citroenen
 • cayennepeper
 • mineraalwater
 • groene poeder
 • kruidentheeën
 • spirulina of een andere multivitamine

citroensapkuur magdal bal

Wat drink je elke dag?

Je drinkt 7 dagen lang – in mijn geval – zo’n twee liter van het mengsel van citroensap met ahornsiroop. Dit is hoe je het klaarmaakt.

Recept citroensap (per glas)

 • twee eetlepels citroensap
 • twee eetlepels ahornsiroop
 • een snufje cayennepeper
 • 150 – 200 ml. mineraalwater.

citroensapkuur vasten

Nogmaals, hier drink je dus 2 liter per dag van.

Verder neem je ’s avonds voor het slapen gaan, en ’s ochtends gelijk na het opstaan, een halve theelepel groene poeder opgelost in water voor voldoende stoelgang. Als dit te veel is, en je krampen krijgt, kun je dit wat aanpassen.

En zo simpel is het!

Daarna volgen nog 3 opbouwdagen.

Tijdens de kuur houd ik de website van Madal Bal altijd goed in de gaten. Sowieso is citroensapkuur.nl een hele fijne site want hierop zie je wie nog meer de citroensapkuur aan het doen is. Ook is er een forum waarop je met jouw sapgenoten kunt sparren – en veel steun van krijgt.

Je eetpatroon aanpassen van tevoren

Als het jou puur gaat om het afvallen, begin hier dan alsjeblieft niet aan. Ik hoop maar dat mijn lezers (oud en) wijs genoeg zijn om zelf goed in te schatten of het verstandig voor ze is of niet. Mij is het eerder goed bevallen maar iedereen is natuurlijk anders.

Over een paar dagen begin ik, spannend! Een week voor die tijd eet ik altijd zo veel mogelijk veganistisch en zo min mogelijk suiker. Stiekem heb ik er best zin in.

Vind je dit een interessant onderwerp? Dan zo de blog hoe voeding volgens ayurveda je gezondheid verbetert ook wat voor je kunnen zijn.

Foto: Milo McDowell / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

4 Comments

 • Renate mei 15, 2018 at 12:41 pm

  Ik heb hem gemaakt en hij is heerlijk!

  • Happy and mindful mei 21, 2018 at 8:09 pm

   Gelukkig. De smaak valt inderdaad best mee 🙂

 • Kristel maart 9, 2019 at 1:50 pm

  Hoi, ik vind de smaak ook goed, maar vind het wel zwaar. Ik heb wel honger, terwijl iedereen zegt van niet. Heb weken vooraf ook al reinigingen en detox gedaan. Maar toen dronk ik tenminste groente-fruit smoothies en op andere dagen salade met avocado. Zat wel al 2 weken ook een tijdje zonder alcohol, vlees en zuivelproducten en minder koffie, dat scheelt al wel.

  • Happy and mindful maart 9, 2019 at 2:18 pm

   Het is natuurlijk voor iedereen ander. Knap dat je het doet, succes!

  Laat een bericht achter