Voeding & gezondheid

Detox met de citroensapkuur: is dat wat?

Het is nog wat vroeg voor een grote schoonmaak maar na al die feestdagen voel ik altijd die extra paar kilo’s waardoor ik net wat minder lekker in m’n vel zit. Sterker nog, de laatste tijd pas ik amper nog in mijn kleding! Af en toe houd ik daarom een innerlijke grote schoonmaak door middel van een detox. Dit keer kies ik voor de citroensapkuur.

Nieuwe start

Het begin van het nieuwe jaar staat voor een nieuwe start! Dromen, ambities en doelen voor de toekomst – met nieuwe plannen om deze in werking te zetten. Voor mij staan de maanden januari en februari daarnaast ook voor extra kilo’s die er gewoonlijk niet zitten. In de winter ben je altijd wat zwaarder dan in de zomer, een beetje extra vet heb je ook nodig. Maar je kent jezelf goed genoeg om te weten wanneer het net wat te veel is. Voor mij is dat moment nu.

Daar komt bij dat ik weet dat het geen gezonde vetten zijn, want al die koekjes en snoepjes komen vooral tot uiting rondom mijn buik, buikvet dus. En dan dat opgeblazen gevoel. Vasten, de die hard vorm van een detox, bevalt mij altijd goed. Niet zo zeer om af te vallen, maar ook om mijn hele systeem te resetten en bewust stil te staan bij wat ik allemaal naar binnen werk. Zodat ik al mijn aandacht kan richten op een nieuw voedingspatroon -af en toe moe je even de bezem erdoor halen. Het geeft mij daarbij een zelfvertrouwen boost, want vooral het mentale effect is groot.

De citroensapkuur: mijn variant

Als je het precies volgens het boekje doet vast je 10 dagen met 3 opbouwdagen. Dat vind ik veel te heftig dus ik doe het 7 dagen. Dit is lang genoeg om het reinigingsproces op gang te brengen – ook omdat je tijdens de 3 opbouwdagen eigenlijk nog bezig bent met vasten. Hieronder geef ik het recept voor een week lang citroensapkuur met citroenen.

Wat heb je nodig?

 • 1 liter Magdal Bal pure C+ ahornsiroop
 • versgeperst citroensoep, bij voorkeur van biologische citroenen
 • cayennepeper
 • mineraalwater
 • groene poeder
 • kruidentheeën
 • spirulina of een andere multivitamine

citroensapkuur magdal bal

Wat drink je elke dag?

Je drinkt 7 dagen lang – in mijn geval – zo’n twee liter van het mengsel van citroensap met ahornsiroop. Dit is hoe je het klaarmaakt.

Recept citroensap (per glas)

 • twee eetlepels citroensap
 • twee eetlepels ahornsiroop
 • een snufje cayennepeper
 • 150 – 200 ml. mineraalwater.

citroensapkuur vasten

Nogmaals, hier drink je dus 2 liter per dag van.

Verder neem je ’s avonds voor het slapen gaan, en ’s ochtends gelijk na het opstaan, een halve theelepel groene poeder opgelost in water voor voldoende stoelgang. Als dit te veel is, en je krampen krijgt, kun je dit wat aanpassen.

En zo simpel is het!

Daarna volgen nog 3 opbouwdagen. Lees het recept hier op de officiele site van de Magdal Bal citroensapkuur.

Sowieso is citroensapkuur.nl een hele fijne site want hierop zie je wie nog meer de citroensapkuur aan het doen is. Ook is er een forum waarop je met jouw sapgenoten kunt sparren – en veel steun van krijgt.

Je eetpatroon aanpassen van tevoren

Als het jou puur gaat om het afvallen, begin hier dan alsjeblieft niet aan. Ik hoop maar dat mijn lezers (oud en) wijs genoeg zijn om zelf goed in te schatten of het verstandig voor ze is of niet. Mij is het eerder goed bevallen maar iedereen is natuurlijk anders.

Over een paar dagen begin ik, spannend! Een week voor die tijd eet ik altijd zo veel mogelijk veganistisch en zo min mogelijk suiker. Stiekem heb ik er best zin in.

Vind je dit een interessant onderwerp? Dan zo de blog hoe voeding volgens ayurveda je gezondheid verbetert ook wat voor je kunnen zijn.

Foto: Milo McDowell / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

4 Comments

 • Reply Renate mei 15, 2018 at 12:41 pm

  Ik heb hem gemaakt en hij is heerlijk!

  • Reply Happy and mindful mei 21, 2018 at 8:09 pm

   Gelukkig. De smaak valt inderdaad best mee 🙂

 • Reply Kristel maart 9, 2019 at 1:50 pm

  Hoi, ik vind de smaak ook goed, maar vind het wel zwaar. Ik heb wel honger, terwijl iedereen zegt van niet. Heb weken vooraf ook al reinigingen en detox gedaan. Maar toen dronk ik tenminste groente-fruit smoothies en op andere dagen salade met avocado. Zat wel al 2 weken ook een tijdje zonder alcohol, vlees en zuivelproducten en minder koffie, dat scheelt al wel.

  • Reply Happy and mindful maart 9, 2019 at 2:18 pm

   Het is natuurlijk voor iedereen ander. Knap dat je het doet, succes!

  Laat een bericht achter

  CommentLuv badge