ayurveda voeding
Yoga

Hoe voeding volgens de ayurveda je gezondheid verbetert | Gastblog

Het is hartverwarmend om te merken hoe veel mensen een bijdrage willen leveren aan Happy & Mindful. Deze week heb ik een ontzettend interessante gastblog voor jullie over voeding & ayurveda geschreven door Sharyn Moesman van Yoga & Meditatiecentrum Patipada en Blogbewust.nl. Ik zou zeggen: lees lekker verder!

Voeding volgens ayurveda

Ik wil jullie graag wat meer vertellen over voeding volgens de ayurvedische levenswijze. Bewust eten volgens de ayurveda zorgt voor een gezond lichaam, geestelijk welzijn en emotionele balans. Uiteindelijk brengt dit je een stap dichterbij een gezond en gelukkig leven. Ik leg je graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Voeding als medicijn

“Je bent wat je eet”. Deze uitspraak heb je vast al eens eerder gehoord hebt. Wat je misschien niet weet is dat dit het basisprincipe van ayurveda is. In deze blog over ayurveda lees je een korte introductie op deze eeuwenoude Indiase levenswijze. Om nog een keer je geheugen op te frissen: ayurveda gaat uit van een holistische aanpak. Dit betekent dat je gezondheid wordt bepaald door jouw genen, leefomgeving en je mentale en spirituele gewoonten.

“Laat voeding uw medicijn zijn”

Vata, pitta en kapha

Afhankelijk van deze eigenschappen zijn we allemaal in te delen in drie verschillende lichaamstypen, de dosha’s: vata, pitta of kapha. Waar de Westerse filosofie vooral kijkt naar ziektes, kijkt de ayurveda veel meer naar je algemene staat van zijn. Je hebt voor een groot deel zelf in de hand hoe je je voelt, en door zo veel mogelijk volgens de ayurveda te leven zul je jouw optimale gezondheid bereiken – en minder snel ziek worden. Voeding speelt hierin een belangrijke rol. Of zoals de bekend uitspraak van Hippocrates luidt: ‘laat voeding uw medicijn zijn’.

De principes van ayurveda

Ayurveda valt onder alternatieve geneeswijzen. Dit houdt in dat je zo veel mogelijk kijkt naar wat je zelf op een natuurlijke manier kunt doen om beter te worden – of ziekte te voorkomen. Je neem niet direct je toevlucht tot kunstmatige zaken als medicijnen en onderzoekt of je op een ayurvedische wijze je lichaam kunt herstellen voordat je naar de Westerse wetenschap grijpt (en je je bijvoorbeeld laat opereren). Let op: als echt niets werkt, bezoek dan alsnog een medisch specialist.

De drie belangrijke principes:

  • Voeding is een medicijn.
  • Met je dagelijkse gewoontes voorkom en genees je ziektes.
  • Je leefstijl is afhankelijk van je unieke fysieke, mentale en emotionele samenstelling.

Levenskracht

Gezonde voeding kan veel doen voor hoe jij je voelt. Het verleent energie en wakkert de levenskracht of prana in je lichaam aan. Deze levenskracht manifesteert zich in de elementen water, vuur, aarde, lucht en ether, die zich op hun beurt weer verenigen tot de drie energietypes: vata, pitta en kapha. Raken deze uit evenwicht, dan is de kans groot dat je last krijgt van gezondheidskwalen. Door je lichaam te voeden in plaats van te vullen kun je ziektes voorkomen of genezen.

Ayurvedisch voedingsadvies

Het is belangrijk dat je weet tot welke dosha jij behoort, dan kun je namelijk nog veel specifieker volgens de ayurveda gaan eten en leven. Om het voor nu overzichtelijk te houden geef ik enkele algemene regels die alle lichaamstypes ondersteunen. Door deze regels te volgen kun je beginnen met het verbeteren van jouw gezondheid.

Tips

  • Eet zoveel mogelijk pure en onbewerkte voedingsmiddelen. Sterk bewerkt voedsel kost je lichaam namelijk meer energie om te verwerken dan dat het oplevert.
  • Ga voor vers! Verse groenten, vers fruit, vers bereide maaltijden. Bij voorkeur biologisch.
  • Maak van de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag. Tussen 12.00 en 14.00 is je spijsverteringsvuur, agni, namelijk het hoogst. De maaltijd kan dan beter verteerd worden. Naar het eind van de dag neemt agni af. Vergelijk dit met de kracht van de zon.
  • IJskoude dranken vermijdt je zo veel mogelijk. Deze kunnen het spijsverteringsvuur bijna letterlijk blussen.
  • Besteed aandacht aan je voedsel, zowel tijdens het bereiden als het eten ervan. Zorg dat je rustig zit, kijk geen televisie en kauw voldoende. Beschouw het als een ritueel.
  • Eet tot je verzadigd bent. Doorgaans betekent dit dat je lichaam voor een derde gevuld is met voedsel, voor een derde met vocht en een derde laat je leeg.

In aanvulling op deze richtlijnen zijn er nog veel andere adviezen om je specifieke lichaamstype te ondersteunen. Bovenstaande regels zijn een goede start naar een ayurvedische leefwijze. En bedenk goed: gewoontes veranderen gaat stapsgewijs. Door deze eerste stap te zetten maak je een mooi begin!

Dankjewel voor deze blog Sharyn. Voeding en yoga gaan nauw samen en de ayurvedische eetwijze past goed bij de yoga levensstijl. Hier willen we in de toekomst nog veel meer over weten.

Sharyn Moesman is redacteur voor Patipada en blogbewust.nl. Ook is zij voedingsadviseur in opleiding.

Foto: Megan Hodges / via Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

1 Comment

  • Gerjan februari 2, 2018 at 9:45 pm

    Mooi artikel Sharyn. Zo leer ik ook nog weer bij 😉

  • Laat een bericht achter