Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord Yuj, wat verbinding betekent. De verbinding tussen lichaam en de geest staat centraal. Hoe je lichaam en geest in verbinding staan is iets voor een biologieles of een rasechte yoga-goeroe. Die ambitie heb ik niet, haha, maar je hoeft geen Einstein te zijn om te weten dat een gezonde verbinding tussen lichaam en geest, héél fijn is in dagelijks leven.
Veel mensen denken bij het woord ‘yoga’ aan zweverig muziek, wierook, yogadocenten die voor elk dilemma iets heel vaags weten op te ratelen over lichaam en geest en hele langzame teksten met inhoud als ‘laat het los, laat het gaan.. en kijk in het hier en nu’. Yep, dit hoort ook bij yoga 😊. Eén en al zweven.. Aladdin met zijn tapijt is er niets bij !
Laat ik voorop stellen dat iedereen yoga op zijn/haar manier doet, dus je kan het zo zweverig maken als je wilt. Heel zweverig is dus niet dé norm.
Hatha yoga
Ik doe zelf hatha yoga. ‘Ha’ is de zon en ‘tha’ de maan. Dit verwijst naar het evenwicht tussen tegenovergestelden, namelijk een balans tussen het actieve (zon) en de kalmte/rust (maan). In yoga gaat het vaak over de rust in je ademhaling. Bij paniek of bij stress is het vaak een ah – pfoe – pah – situatie, dus rustig adem blijven halen kan helpen om de situatie te overzien, en misschien zie je in, dat het wel meevalt met de ernst.
Hatha yoga is de fysieke yogavariant; in het Westen wordt hatha yoga gezien als het onthaasten en ontstressen. Ook heeft deze vorm van yoga een gunstig effect op het zenuwstelsel, de klieren en andere belangrijke organen. Dus hatha yoga heeft positief invloed op je gezondheid.
Voor mij is hatha yoga simpelweg gewoon een fijne afwisseling tussen actief zijn (mijn lichaam aan het werk zetten) en de rust opzoeken (onthaasten en ontstressen).
Een voorwaarde die ik wel aan mezelf stel is, dat ik de grens van rationeel denken blijf bewaken. Ik hoef mezelf niet helemaal te verliezen in hele ingewikkelde lichaam-geest yogagedachtes. Daarnaast wil ik het allemaal zelf ontdekken en/of mijn eigen interesse in bepaalde dingen vergroten, zonder dat ik daar input van anderen voor nodig heb. Yoga is iets van jezelf, dus je mag het ook helemaal je eigen maken. Zei ze stellig ! 😊.
De voordelen van hatha yoga: kracht en spieren
Los van al die zweverigheid is yoga tóch echt meer dan dat, zoals je eerder hebt kunnen lezen over hatha yoga. Het helpt vaak bij lichaamsklachten, zoals rugklachten en vastzittende schouders en nek. Denk aan spieren, flexibeler en sterker maken, maar ook verlengen. Yoga zorgt ook tot op zekere hoogte voor lenigheid, wat weer goed is voor een betere doorbloeding van de spieren. In yoga, dus ook bij hatha yoga, heb je ook standaard balansoefeningen.
De reden hiervoor is dat de functie van veel balansoefeningen het versterken van de kleine spieren is. Denk aan spieren in de enkels en polsen. Ook kan yoga ervoor zorgen dat je je lichaam goed leert kennen, best belangrijk, als je het mij vraagt. Je hebt maar één lichaam, dus je kunt er beter goed voor zorgen. Ik ben mij ervan bewust dat je niet altijd invloed heb op hetgeen wat er in en met je lichaam gebeurt, maar dat klein stukje invloed wat je wel hebt, moet je maar goed benutten is het motto 😊.
Doordat je je lichaam leert kennen, leer je bewegen binnen je eigen grenzen én de grenzen van je lichaam. De volgende yogaposes zijn oefeningen die je met gemak thuis of in bed kunt doen. Vooral dat laatste is heel fijn.
Kindhouding (Child’s pose)
De Kindhouding is mijn favoriete houding! Met de Child’s Pose (in het Sanskriet: Balasana) check je in bij jezelf. Je gaat na wat je voelt en wat goed voor je is. Hoe zweverig dit ook klinkt, het is best oké om af en toe even bij jezelf na te gaan ‘hoe gaat het nou met mij’, ‘ hoe voel ik me?’ , ‘zijn we nog on track?’. Je bent even niet bezig met alle hectiek en drukte.
Deze houding is ook het wapen tegen stress en spanning : het verlaagt je stressniveau. Ook voel je je in deze houding veilig. Niet de fysieke veiligheid, want dan is het lopen met twee grote bodybuilders naast je het veiligst. Hier gaat het om de emotionele veiligheid bij jezelf. Denk aan: je bent happy met jezelf, het gaat lekker op alle gronden in je leven en lekker in je vel zitten.
Daarnaast zorgt de houding ook voor ontspanning van je spieren in de nek en rug. Tenslotte voel je een stretch in je heupen, dijen, liezen en enkels. Leuk feitje: hier zie je die balans tussen actief (die stretch) en rust (die ontspanning) en is er een balans tussen mentaal (inchecken bij jezelf) en fysiek (weer die stretch) 😊.
De Opwaartse Hond
Bij de Opwaartse Hond (Upward Facing Dog) ondersteun je eigenlijk jouw hele lichaam op je armen, hierdoor versterk je je polsen, armspieren, schouders, beenspieren, de billen en verleng je je ruggengraat. Zoveel vliegen in één klap, hoe chill!
Met deze houding open je ook je borstkast, doordat je schouderbladen naar achter worden gestuurd. Hierdoor ontstaat er ruimte in je borst en dat is goed voor je ademhaling. Het verlengen van je ruggengraat is ook heel fijn, aangezien we in het dagelijks leven geneigd zijn gebogen te zitten, vooral achter de laptop. Dus als je geen Quasimodo 2.0 wil worden, is het handig als je op je zithouding gaat letten, even de opwaartse hond doet of natuurlijk gewoon een massage. Leuk detail: in het Sanskriet heet de pose Urdva Mukha Svanasana.
Halve Duif
De Duifhouding, of Pigeon Pose, is een goede oefening voor stretch in je liezen, heupen, psoas en quadriceps. Ja, heldhaftige termen hé. Psoas is een spiergroep die je lendenwervels met je bovenbeenspier verbindt. Dit zorgt ervoor dat we onze heupen kunnen buigen, de romp voorover kunnen buigen of de benen op kunnen trekken als we liggen.
De quadriceps zijn spieren die aan de voorzijde van je bovenbeen zitten. Moeilijke termen voor simpele bewoording als spieren. Waar het dus om gaat is dat je met deze houding, de twee spiersoorten aan het versoepelen bent.
In het Sanskriet heeft de pose een héééle moeilijk naam, namelijk Ardha Kapotasana. Maar dat mag je gelijk ook weer vergeten, hoe de pose voelt is veel belangrijker dan de Sanskriet naam.
Doordat je in deze, toch wel aparte houding zit, zorgt het ook voor een verbetering in de doorbloeding in je bekken. Zelfs dingen die zich bevinden in je lichaam, kun je enigszins van buiten afpositief stimuleren. Weer een reden om niet te denken dat yoga alleen ‘ahum.. ahum.. kom in het hier en nu’ is. 😉
De Boog
In de Boog (Bow pose) komen is best ingewikkeld, en als je er eenmaal in zit, is het ook alleen leuk voor even. Doordat je een achteroverbuiging maakt, zorgt je ervoor dat je even de rug, heupen en schouders goed stretcht, waarbij je buik op spanning zit. Wat betekent dat de buikspieren on point moeten zijn = buikspieren versterken!
De focus in de Boog, in het Sanskriet: Dhanurasana, ligt toch op je ruggenmerg en het stimuleren van je centrale zenuwstelsel, die zich langs de wervelkolom bevind. Wat je vooral bij deze houding voelt is de stretch in de onderrug, wat rugklachten kan verminderen. Met deze houding worden de organen in je bekkengebied ook gestimuleerd. Als je bedenkt dat je zowat jezelf aan het inklappen ben met deze houding, dan kun je misschien een voorstelling maken van hoe die organen dan worden gestimuleerd.
Zweven
Dus…. Mensen die yoga doen, kunnen meer dan alleen zweven en ‘verdwaald in het heelal zoekend naar iets ‘ kijken haha 😊. Ik hoop dat ik het beeld van ‘yoga mensen zijn zweverige types’ een beetje heb kunnen veranderen. Yoga is dus eigenlijk gewoon een work-out, met aandacht voor ademhaling, niet geheel onbelangrijk, lichaam (het fyiek) en geest ( het mentale). Als beloning heb je een zen-momentje op het eind, om jezelf en je lichaam die je in alle onmogelijke bochten heb gewrongen, rust te geven. Valt best mee hé 😊.
Wil je meer weten over Arrantxa? Lees dan het interview waarin zij zichzelf voorstelt! En check ook haar andere blogs.
2 Comments
Ik doe eigenlijk altijd yin yoga maar ben ook wel benieuwd naar hatha yoga!
Wat leuk Neeltje!
Ik zou zeggen, waag een poging & neem een lesje Hatha Yoga & wie weet 🙂