Mind, Persoonlijk

Even voorstellen: gastblogger Roos

Hey! Sinds kort heb ik een nieuwe rubriek: ‘even voorstellen’. Hierin stel ik gastbloggers die vaker schrijven voor Happy & Mindful aan je voor. Deze week is Roos aan de beurt!

Wie ben je?

Mijn naam is Roos Vlaar. Ik ben geboren in 1993 en ik woon in Groningen samen met mijn vriend en onze kat Sjonnie. Als klein meisje vond ik schrijven al leuk en verzon ik vele verhaaltjes. Later ben ik over mijn eigen leven gaan schrijven. Gewoon omdat ik het leuk vond en om als het ware van me af te schrijven. Zo is mijn boek ‘Keuzes’ ontstaan.

Wat doe je om te ontspannen?

Best veel dingen. Schrijven bijvoorbeeld. Ik merk dat schrijven over je leven en je eigen gevoelens je helpt te relativeren. Maar ook de natuur helpt mij te ontspannen. Mijn ultieme ontspanmoment beleef ik in de natuur. Een wandeling door het bos, op het strand, tussen de duinen, op de hei… dat geeft mij echt rust. Oh, of een dagje naar de sauna, dat is voor mij opladen. Dan voelt het alsof ik even op vakantie ben geweest. Sporten is ook een soort van ontspanning voor mij. Maar ik kan ook heel goed lekker – en lang- op de bank televisie kijken. Heerlijk!

Waar krijg je energie van?

Van sporten, leuke dingen doen, mensen om mij heen waar ik om geef. En me omringen met enthousiaste mensen. Dat werkt aanstekelijk.

Hoe ben je in aanraking gekomen met meditatie?

Voorheen was ik nogal een bezig bijtje, altijd in beweging, altijd door. Toen ik ziek werd veranderde dit. Na mijn longembolie-ervaring kwam ik erachter dat rust ook heel belangrijk is in het leven. Het is een kwestie van balans. Inspanning hoort er ook bij, maar ontspanning ook.

Welk boek heeft jouw leven veranderd?

Ik kan zo niet gelijk een boek verzinnen. Het schrijven van mijn eigen boek Keuzes heeft wel invloed gehad op hoe ik in het leven sta. Door het schrijven van Keuzes ben ik veel bewuster gaan leven.  Ik ben door en tijdens het schrijven tot nieuwe inzichten gekomen. Zoals: wat wil ik graag? In de liefde, maar ook globaal gezien in het leven. Wat is belangrijk? Hoe vind ik geluk? In dat opzicht heeft mijn eigen boek toch wel mijn leven veranderd.

Iedereen krijgt te maken met onzekerheid, maar durf voor jezelf te kiezen.

Wat wil je jouw lezers meegeven?

Vooral om te genieten van het leven. Stomme gebeurtenissen, veranderingen, verplichtingen horen bij het leven, maar de leuke dingen ook. Dit maakt leuke dingen doen nog belangrijker, dat geeft energie. Iedereen krijgt te maken met onzekerheid, maar durf voor jezelf te kiezen. Doe wat je zelf wilt doen, bewandel je eigen pad en geloof erin dat je de juiste keuzes maakt.

Ben je een spiritueel persoon?

Ik ben een vrij nuchter persoon – ik kom uit Groningen hè! Maar ik geloof absoluut dat er meer is tussen hemel en aarde. En ik geloof bijvoorbeeld dat ik in een vorig leven een behoorlijk verkeerde keuze heb gemaakt, waardoor ik nu zo’n twijfelkont ben.

Wat is op dit moment belangrijk in je leven?

Om te leven. Daarmee bedoel ik: echt leven, bewust leven en vooral genieten. Soms hoor je mensen zeggen: ‘het voelt alsof ik word geleefd’. Dat gevoel heb ik vaak gehad en dat wil ik dus niet meer. Tenminste, dat probeer ik. Het klinkt cliché, maar het leven is zo mooi en de tijd gaat veel te snel. Het kan zomaar over zijn.

Ben je een piekeraar? Zo ja, hoe ga je hiermee om?

Zoals ik net al zei: ik ben een twijfelkont. Piekeraar is een groot woord maar ik ben wel een bedachtzaam persoon. Ik kan over van alles nadenken en letterlijk de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. In mijn boek beschrijf ik hoe ik hiermee omga en wat ik hierin heb geleerd.

Wanneer ben jij helemaal in je element?

Wanneer ik samen ben met mensen die ik liefheb. Bijvoorbeeld tijdens een etentje met mijn vriend, mijn ouders, mijn broertje en schoonzus. Of als ik samen ben met vrienden. Maar op de bank met mijn vriend en onze kat geldt ook als een geluksmomentje.

Waarvan heb je nu zoiets iets, had ik dit maar geweten toen ik 18 was?

Eerlijk gezegd ben ik blij dat ik destijds niet wist wat ik nu weet. Het loopt zoals het loopt. Op dit moment ben ik blij met hoe alles is gelopen. Er zijn momenten dat ik daar anders over dacht, maar die momenten beschouw ik nu als leermomenten. Dat hoort bij het leven.   

 Ben je snel overprikkeld? Zo ja, hoe ga je hiermee om?

Soms. Om even terug te komen op balans… Soms is de balans tussen inspanning en ontspanning verstoord. Er zijn momenten dat je het druk hebt, of dat nou in het echt is, of in je hoofd en dan kun je overprikkeling niet voorkomen. Dat overkomt mij ook nog weleens en op zo’n moment zorg ik ervoor dat ik tijd inplan voor ontspanning. Planning is belangrijk. Zo voorkom je te veel stress.

Hoe beloon jij jezelf?

Door ergens een lekker taartje te bestellen en te genieten van een kop cappuccino. Af en toe mag dat!

Op stap met vriendinnen of een hangavondje op de bank met een goede film?

Allebei. Het echte ‘stappen’ is niet meer iets voor mij. Ik ga liever op tijd naar bed in plaats van tot diep in de nacht feesten. Maar tijd doorbrengen met vriendinnen kies ik boven een hangavondje op de bank.

Broodje hummus of broodje kaas?

Broodje pindakaas.

Is er nog iets anders wat je graag wilt delen?

De vraag van vandaag  – ik heb een boekje waarin elke dag een vraag staat om te beantwoorden –  is: Wat zou je graag willen doen wat je nu niet doet? Elke maand naar de sauna gaan.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter