Mind

Waarom HSP’ers vaak perfectionisten zijn + 3 tips om je perfectionisme makkelijker los te laten

Ben jij hoogsensitief en heb je de neiging de lat voor jezelf vaak erg hoog te leggen? Ben je vaak streng voor jezelf en ben je niet snel tevreden? Dan is de kans groot dat je last hebt van perfectionisme.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is gedrag wat ontstaat als gevolg van de angst om niet goed genoeg te zijn. Perfectionisme is aangeleerd gedrag wat je helpt om deze angst niet te voelen. En in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is dit geen gezond gedrag. Sterker nog, het is een enorme valkuil. Perfectionisme leidt helaas dan ook vaak tot klachten zoals stress, frustratie, onzekerheid, faalangst, een slecht zelfbeeld en zelfs burn-out.

Perfectionisme als valkuil

Mensen die last hebben van perfectionisme hebben vaak een aantal hele mooie kwaliteiten in zich, zoals doorzettingsvermogen, nauwkeurigheid, behulpzaamheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Op het moment dat je hier echter in doorschiet kun je belanden in de zogenaamde “perfectionsmevalkuil”. Je gaat dan bijvoorbeeld van een enorme doorzetter en iemand met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel naar iemand die te veel van zichzelf vraagt en nooit tevreden is. Of je schiet door in je behulpzaamheid waardoor je jezelf volledig wegcijfert en nauwelijks tot geen tijd meer over hebt voor jezelf. Dit zijn allemaal welbekende kenmerken van perfectionisme. Andere kenmerken zijn onder meer:

 • Je stelt hoge eisen aan jezelf
 • Je wilt graag dat alles precies zo gaat zoals jij het in je hoofd hebt
 • Je denkt vaak na over wat anderen van je denken of van je vinden
 • Bij negatieve feedback (hoe weinig ook) heb je al snel het gevoel dat je faalt
 • Je neemt weinig tijd voor jezelf
 • Je gaat constant maar door, je staat altijd aan
 • Je wilt graag alles alleen doen
 • Je hebt moeite met ontspannen
 • Je vind het heel moeilijk om dingen los te laten
 • Je ziet constant dingen die beter kunnen en bent zelden tevreden

 

Wat hooggevoeligheid en perfectionisme met elkaar te maken hebben

Een aantal kenmerken van hoogsensitiviteit (HSP) zijn onder meer dat je vaak diep over dingen nadenkt, veel details waarneemt, sterk gericht bent op anderen, behulpzaam bent voor anderen en vaak hard bent voor jezelf. En laat dat nu precies de kwaliteiten zijn die, op het moment dat je er in doorschiet, vaak ook ten grondslag liggen aan perfectionisme. Op het moment dat je hoogsensitief ben je dus veel sneller gevoelig voor perfectionisme. Maar, dat wil niet zeggen dat perfectionisme jou in de weg hoeft te zitten.

Tips om je perfectionisme los te laten

Op het moment dat jij hoogsensitief bent en goed voor jezelf zorgt zal je waarschijnlijk automatisch minder last hebben van perfectionisme. Omdat perfectionisme in de kern gaat over de angst om niet goed genoeg te zijn (en daarmee over een tekort aan zelfliefde) helpt het al enorm om lief te zijn voor jezelf. Maar daarnaast kunnen onderstaande tips je mogelijk ook heel goed helpen:

 • Van hoofd naar hart. Veel mensen die last hebben van perfectionisme noemen zichzelf ook weleens een “wandelend hoofd”. Ze doen vooral dingen die rationeel verstandig zijn en luisteren nauwelijks naar wat hun gevoel zegt. De uitdaging is dan juist om van je hoofd naar je hart te gaan. Hoe je dit doet? Sta elke dag eens een paar keer stil en stel jezelf de vraag: wat voelt nu goed voor mij? Waar heb ik nu behoefte aan? Je intuïtie zal je de weg wijzen en weet altijd het beste wat goed voor je is.
 • Verander je focus. Als perfectionisten ergens goed in zijn, dan is het wel om precies aan te wijzen wat er allemaal niet goed gaat. Maar wat nu als je je focus eens zou veranderen? Wat nu als je eens enkel en alleen zou gaan focussen op wat er allemaal wél goed gaat? Dit zal er niet alleen voor zorgen dat je meer tevreden bent over wat je doet, maar je zal bovendien meer rust krijgen in je hoofd en jezelf direct gelukkiger gaan voelen. Hoe je dit doet? Heel simpel: schrijf elke dag minstens 3 (liefst nog veel meer) dingen op die je goed hebt gedaan. Wees trots op jezelf dat je dit allemaal hebt gedaan!
 • Heb zoveel mogelijk lol. Ga doen wat jou gelukkig maakt! Het meest belangrijke wat je voor jezelf kunt doen om je perfectionisme los te laten is om 100% te kiezen voor waar jij blij van wordt, ongeacht wat anderen er van zeggen of denken. Sta eens wat vaker stil bij wat je zelf wilt en wat jou gelukkig maakt. Heb zoveel mogelijk plezier en ga genieten van al het moois in jouw leven. Ook dat is lief zijn voor jezelf 😉

Liza van The Resetter helpt vrouwen hun perfectionisme los te laten. In haar eigen podcast, de 100% Lefwijf Show, deelt zij tips en praktische tools om perfectionisme te doorbreken en af te rekenen met het gevoel dat het nooit goed genoeg is.

Foto: v2osk via Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter