Persoonlijk, Yoga

Waarom ik nog niks begrijp van yoga (en dit helemaal niet erg is)

Voor ik begon aan mijn yoga opleiding raadde mijn docent de Bhagavad Gita aan. Dus ik leende het boek van de bieb. En toen ik het uit had dacht ik: “ok, nu heb ik me meer verdiept in yoga”.

Ik vond de Bhagvad Gita al zo ingewikkeld

Tijdens mijn opleiding had mijn docent het over de Mahabharata. Ik was in de war. Ik had de Bhagavad Gita toch al gelezen? Waren er dan nog meer heilige boeken? Toen hoorde ik over de Yoga Sutra’s, de Upanishads en de Hatha Yoga Pridipika. Ik kwam erachter dat yoga dus gebaseerd is op tal van teksten. Jeetje, zou ik dan al die boeken moeten lezen? Ik vond de Bhagavad Gita al zo ingewikkeld.

Tijdens de opleiding werden de verschillende vormen van yoga besproken: vinyasa flow, ashtanga yoga, yin yoga, restorative yoga, yoga nidra, en ga zo door. De meeste kende ik al. Ik dacht dat ik al heel wijs was. En toen hoorde ik over jjana yoga, bhakti yoga en …. Ik was in de war. Maar deze yogastijlen werden nergens gegeven in Nederland. Tenminste, niet zo ver ik wist.

Pranayama, asana en meditatie

Ik dacht dat ik pas echt met yoga begon op het moment dat ik wekelijks yogalessen ging volgen. Ik vond dat ik goed bezig was. Ik deed eindelijk echt yoga. Toen kwam ik erachter dat yoga bestaat uit pranayama, asana’ en meditatie. En ook, dat je verdiepen in yoga en kennis ervan opdoen ook valt onder de noemer “yoga beoefenen”. Als dat zo was dan was ik sinds mijn 18e al bezig met yoga.

Ik verdiepte me in alle belangrijke werken binnen de hindoe-filosofie en vond mezelf behoorlijk deskundig . Ik begreep yoga. Alleen toen leerde ik van Krishnamurti dat er niet “een vaste vorm van yoga is”. Yoga is bedoeld om zich aan te passen aan de individu, jij giet het in de vorm die jou het beste past. En interpreteert het op jouw manier. Jij volgt op jouw manier je eigen yogapad.

Er zijn vele manieren om het woord yoga te begrijpen. Hoewel het ontstaan is binnen de hindoeïstische filosofie, is yoga universeel. Het beoefenen van yoga is voor iedereen anders en iedereen haalt er wat anders uit en gaat een andere richting op door het toepassen van de inzichten in eigen leven.

Yoga is universeel

“De yoga” bestaat niet. En je kunt het dus niet begrijpen. Tenminste, het heeft voor jou een bepaalde waarde. Maar die is niet gelijk aan de waarde die het heeft voor een ander.

Jij geeft er je eigen invulling aan. Het heeft voor iedereen een andere betekenis en leidt voor iedereen tot andere inzichten. Het geeft iedereen op een andere manier richting in zijn of haar leven. Zonder dat je het doorhebt bewandel je misschien al wel het yogapad. En niks snappen van yoga is niet erg. Het willen begrijpen is genoeg om stappen te maken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en groei.

Door je eraan toe te wijden, kom je onvermijdelijk dichter bij jezelf, en in contact met anderen. Want de verbondenheid van alle levende wezens op aarde is er hoe dan ook. Daar hoef je geen 100 yogaboeken voor te lezen.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter