yoga retreat
Health, Travel, Yoga

Waarom zijn yoga retreats zo populair?

Je hebt vast wel eens gehoord van een yoga retreat: volgens velen is het een ideale manier om tot jezelf te komen. Maar wat is een yoga retreat precies? Wat doe je er eigenlijk en waar vind je ze? Ik vertel er graag wat meer over in deze blog.

De yoga retreat

Yoga retreats zijn megapopulair. Als je er nog geen ervaring mee hebt of nog niet zo open staat voor spiritualiteit lijkt het misschien wat zweverig. Toch hoeft dit echt niet zo te zijn en is het heilzaam voor iedereen.

Het doel van een yoga retreat is om helemaal tot jezelf te komen door naar binnen te keren. Je neemt als het ware afstand van je dagelijkse beslommeringen. Door er even helemaal uit te zijn heb je de tijd bewuster te kijken naar jezelf en wat je wilt in je leven. Je hele focus ligt op jezelf en het ‘voelen’. Even geen verantwoordelijkheden of verplichtingen. Je zet jezelf voor eventjes helemaal op nummer 1. 

Natuurlijk kun je ook tijd voor jezelf maken door ‘gewoon’ een vakantie te boeken. Maar ergens op vakantie gaan en een hotelkamer huren, bijvoorbeeld een hotelkamer huren in Reykjavik, om een voorbeeld te noemen, is heel anders dan een yoga retreat in IJsland.

Wat maakt een retreat nu zo uniek? In retraite is het nodig afstand te nemen van alledaagse zaken: dit houdt vaak ook in dat je tijdelijk offline bent. Om echt rust te kunnen vinden is een mobiele telefoon niet toegestaan in een retreat.

Dat zal in het begin best wennen zijn maar na een tijdje zul je merken dat het heel veel rust geeft. Het continue controleren van je telefoon op berichtjes zorgt voor veel afleiding. En dan is er nog die voortdurende stroom van berichtjes waarvan je 9 van de 10 keer het gevoel hebt dat je er wat mee moet doen. ‘Toch even reageren’ denk je dan.

Juist deze prikkels maken dat je moeilijk tot rust komt en constant ‘aan’ staat. Je zult merken dat als je offline gaat er een wereld voor je open gaat en je een veel diepere rust kunt ervaren.

Wat doe je tijdens een retreat?

Helemaal tot jezelf komen….misschien doemen er beelden in je op van urenlang op een matje zitten en voor je uit staren. Maar tijdens een retreat hoef je echt niet zwijgend in een kringetje te zitten. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Vaak kun je bijvoorbeeld yogalessen volgen. Ook kun je denken aan mediteren, wandelingen, energetische behandelingen en soms ook massages.

Is een programma volgens niet helemaal je ding en wil je juist je eigen ritme volgen? Lekker doen wat in dat moment in je opkomt? Vaak is er genoeg eigen tijd waarin je je eigen plan kunt trekken. Je bent zeker niet verplicht om mee te doen aan de activiteiten. Dan is het hele idee van een retreat weg, waarbij het helemaal om jou draait.

Vaak ben je tijdens een retreat in een groep, maar er worden ook wel eens één op één activiteiten georganiseerd. Of je kunt zelf iets ondernemen. Het kan heel verfrissend zijn om even helemaal alleen zijn.

Wat zo fijn is aan een retreat is dat je helemaal nergens over na hoeft te denken. Ook niet over wat voor boodschappen je nu weer moet doen en wat je vanavond op tafel zet voor jezelf en/of je gezin. Een retreat is all-inclusive. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over boodschappen doen en eten koken. Gewoon lekker achterover leunen. Hoe fijn is dat! Het eten is ook vaak supergezond tijdens retreats.

Doel van een retreat

Je gaat naar een retreat met maar een doel: tot jezelf komen. Het dagelijks leven is vaak druk. We moeten constant denken en schakelen en er komt per dag een enorme hoeveelheid informatie binnen via allerlei (digitale) kanalen. Soms is je hoofd vol en moet je tot rust komen. Je drukt tijdens een retreat als het ware op de pauzeknop.

Door deze rust creëer je ook ruimte om beter naar jezelf te kijken en te reflecteren op hoe je leven er nu uitziet en wat je anders wilt. Ook innerlijke pijn kan naar boven komen. Misschien zijn er momenten in je leven die je nog moet verwerken. Of zijn er eigenschappen van jezelf waar je aan wilt werken.

Dan is een retreat het juiste moment om hierbij stil te staan en een nieuw pad in te slaan. De groep waar je mee bent bestaat uit gelijkgestemde mensen en dit geeft steun. Je kunt je daarom helemaal open stellen en ook tijdens het retreat al aan jezelf werken. 

Hoe vind je een goede yoga retreat?

Voordat je op zoek gaat naar een retreat is het belangrijk voor jezelf te bepalen wat je wensen zijn. Ten eerste is je budget belangrijk. Ook de duur van je reis is een bepalende factor. Vervolgens kijk je op wat voor doelgroep de retreat zich richt en of dat bij je past. Check ook wat er allemaal bij de retreat inbegrepen zit. Je wil je tijdens deze reis van rust niet druk hoeven maken om bijvoorbeeld eten koken. 

Heb je een retreat gevonden? Lees een paar recensies. Een ervaring is heel persoonlijk, maar je krijgt zo wel een idee van de kwaliteit van de retreat. Als je het spannend vindt of je weet niet of een retreat wel iets voor jou is, kun je ook beginnen met een weekend. No pressure.

Het is best een spannende stap maar als je ‘m zet zul je merken dat een retreat een perfecte manier is om weer tot jezelf te komen en te reflecteren op wat nu echt belangrijk voor je is. Het is een reis naar jezelf in een fijne, stille omgeving. In het dagelijks leven krijgen we zoveel prikkels binnen en we nemen niet altijd genoeg tijd om deze te verwerken. Een yoga retreat is dé manier om weer de rust in jezelf vinden.

Photo: Oluremi Adebayo via www.pexels.com.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs