Outdoor en wandelen, Spanje, Travel

Wandelvakantie Alpujarras in Spanje | Trevélez en Capileira

Het is het meest ongerepte wandelgebied van Spanje. Je vindt hier uitgestrekte vlaktes, valleien en bergtoppen van meer dan drie kilometer hoog. Een week lang trok ik door Las Alpujarras, de zuidflank van de Sierra Nevada, tijdens een onvergetelijke wandelvakantie. Ik deed romantische witte bergdorpjes aan als Capilera, Bubion en Trevélez. Het is hier alsof de tijd heeft stilgestaan. Wat is het hier prachtig.

Hiking

Ik houd van wandelen. Hiking heet dit ook wel, dat klinkt net wat stoerder. Het liefste wandel ik in de bergen. De uitdagende bergtoppen in Zuid-Europa zijn namelijk niks vergeleken bij de vlakke paden in Nederland. En het is nu min of meer traditie geworden. Bijna elk jaar ga ik met mijn familie naar een land ergens in Zuid-Europa om tijdens een wandelvakantie een week lang te voet van dorp naar dorp te trekken.

We deden dit altijd via een wandelorganisatie. Ideaal want zij stippelen de routes voor je uit en boeken de verschillende hotels voor je overnachtingen. En het allermooiste: zij zorgen dat al je bagage naar je nieuwe bestemming wordt gebracht zodat je het niet allemaal hoeft mee te sjouwen tijdens je wandeltocht. Het was altijd weer een verassing: waar zouden we nu weer belanden? Wordt het een authentieke boerderij of juist een toeristenhotel? Je wist het nooit van tevoren en dat maakte het ook leuk.

wandelvakantie spanje wandelvakantie spanje

wandelvakantie spanje

Wandelvakantie op de bonnefooi

Dit jaar doen we het wat anders. We hebben inmiddels zo veel ervaring en hebben zo veel gebieden al verkend dat we op de bonnefooi gaan. We boeken vanuit Nederland al verschillende accommodaties en huren daar een autootje. Dit keer trekken we dus niet van dorp naar dorp maar dit wandelgebied in Spanje is zo populair onder wandelaars dit je hier heel veel verschillende routes hebt die je kunt volgen aan de hand van paaltjes en andere aanwijzingen. We trekken naar een ruig berggebied in Andalusië met een goede naam onder de wandelfanaten. Je vindt hier het ongerepte Spanje. Dit gebied was het laatste Moorse bolwerk in Spanje en kenmerkt zich door tal van klassieke witte dorpjes.

Capileira

We beginnen onze wandelvakantie in het monumentale dorpje Capilera. Hier logeren we in Finca los Llanos. Oorspronkelijk een boerderij die is omgebouwd tot hotel. De wandelaars hebben dit luxueuze hotel goed weten te vinden want tijdens het ontbijt in de algemene zaal pik je ze er zo uit met hun sportieve kleding en wandelstokken. Ook grappig: in de winter is dit hotel een wintersportoord en in de lobby hangen verschillende foto’s van het gebied bedekt door een dikke laag sneeuw. We maken verschillende wandelingen vanuit dit gebied en komen onder andere langs dorpjes als Pampineira en Bubion. We slapen drie nachten in dit hotel.

wandelvakantie spanjewandelvakantie spanje

Trevélez

Onze volgende bestemming is Trevélez. Het is een van de hoogstgelegen dorpen in Spanje en je kunt de bergtop van de Mulhacen (3500 meter) goed zien vanaf hier. Ik ben een beetje verliefde geworden op dit kleine romantische dorpje waar oude tijden herleven. Het staat bekend om z’n serranoham die gedroogd wordt in de berglucht en het dorp bestaat uit drie wijken. Het laagst gelegen Barrio Bajo, het iets hoger gelegen Barrio Medio en de allerhoogste wijk van het dorp, Barrio Alto. Het is een flinke klim vanaf het laagste punt naar het hoogste punt met een hoogteverschil van zo’n 200 meter.

Restaurant La Frugia
Als je dan toch in Trevelez bent dan moet je restaurant La Frugia bezoeken. Het eten is hier heerlijk en je hebt een adembenemend uitzicht op de bergen. Vooral de toetjes waren hier erg lekker.

toetje wandelvakantie spanje

 

wandelvakantie spanje   wandelvakantie spanje

Wandeling naar El Refugio bij Trevélez

Vanuit Trevélez doen we de meest uitdagende wandeling van meer dan zeven uur. Zo’n vier uur klimmen en vervolgens  drie uur dalen. Ik zal deze wandeling nooit vergeten. We vertrekken vroeg in de ochtend, nu nog vol goede moed. Het is de vierde wandeldag dus we hebben we zitten al wat beter in ons ritme en hebben nog genoeg energie. Het begin is makkelijk want je stijgt bijna niet. En dan komen we al snel in een rotsachtig gebied. Je ziet hier zelfs steenbokken. Op een gegeven moment lijkt er geen eind aan te komen en elke stap doet steeds meer moeite. Je moet je voorstellen dat je niet zoals in Nederland, gewoon een stap vooruit neemt, je bent echt aan het klimmen. Dus elke stap die je neemt is een stuk hoger dan de vorige en vervolgens trek je jezelf met de kracht in je benen omhoog. Gelukkig heb ik in Nederland al wat conditie opgebouwd met mijn verschillende fitnessprogramma’s.

treveleztrevelez

Nog even volhouden

Het is hier behoorlijk mistig en we zijn op weg El Refugio. Op dit 2500 meter hoge punt bevindt zich een wintersportoord dat ook buiten het seizoen geopend is voor een hapje en drankje, en waar je zelfs kun overnachten. Op een gegeven moment, als ik bijna niet meer kan, focus ik me telkens weer op een punt voor me. Een soort rode stok. Elke 10 meter kost moeite maar we houden vol. Na zo’n drie uur klimmen ga je het wel in je benen voelen. Maar uiteindelijk redden we het! Ik ben helemaal trots als ik ben aangekomen bij El Refugio, dat heb ik toch maar weer gedaan.

Ik zie ons nog zitten met deze pasta met tonijn. We hebben van tevoren gebeld en vandaag is dit restaurant (nou ja, dat is een groot woord) geopend en we krijgen voor ons 4-en een pan vol. Het is geen haute cuisine maar na deze tocht smaakt dit zo goed dat dit een van de meest memorabele maaltijden van mijn leven is.

treveleztreveleztrevelez

Aanrader

Ik kan het iedereen aanraden om op wandelvakantie te gaan in Las Alpujerras. Het makkelijkst is om een autootje te huren om van plek naar plek te rijden. Wij zijn zelf op Malaga gevlogen. We hebben eerst nog twee nachten overnacht in Nerja en zijn vervolgens hierheen gereden. Als je hier ben, kun je allerlei spectaculaire wandelroutes volgen. Je hoeft niet per se een vergevorderde wandelaar te zijn. Je hebt ook kortere wandelingen met minder hoogteverschil. En zelfs als je niet van wandelen houdt is dit gebied een aanrader. Alleen al de bergdorpjes zijn echt de moeite waard om te bezichtigen.

Ik zou het ook leuk vinden je te zien op TwitterFacebook of Youtube!

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter