Yoga

Wat is ayurveda?

wat is ayurveda

‘s Ochtends, tijd om op te staan. Aankleden, ontbijten en dan snel met de trein. Onderweg naar je werk check je alvast je e-mail en je Facebook – wie weet heb je wel wat gemist. We zijn 99% van de tijd beschikbaar en ongemerkt kost dit veel energie. Door jezelf hier af en toe helemaal van los te maken kun je weer opladen. De natuur in, mediteren, yoga… dit is precies waar het om draait in ayurveda. Ik vertel je graag meer over deze 5000 jaar oude geneeswijze uit India.

Balans

Door alle prikkels in het dagelijks leven vergeet je soms waar het echt om draait. Je bent vaak constant bezig, klaar voor een nieuw doel en een nieuwe prestatie. Voor sommige mensen is dit heerlijk. Ze weten niet anders en vinden het ook niet erg. Tegenwoordig hoor je ook andere geluiden. Over mensen die minder vaak online willen zijn en zelfs een social media detox willen houden. Over mensen die zo veel spanningen in hun leven ervaren dat het hun te veel is en die burn out dreigen te raken….

Deepak Chopra

Hopelijk hoeft het helemaal niet zo ver te komen. Ayurveda kan hier goed bij helpen. Het is niet alleen een geneeswijze, het biedt ook veel handvaten voor een bewustere manier van leven. Een paar jaar geleden raakt ik overtuigd  van de kracht van ayurveda. Dit was na het lezen van een boek van Deepak Chopra dat mijn vriendin van Positieve Blik had aangeraden omdat ik moeite had met slapen. De methode uit het boek werkte. Veel tips uit het boek kun je vaker kunt gebruiken in je dagelijkse leven.

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een holistische benadering van 5000 jaar oud ontwikkeld in India. In de Westerse geneeswijze wordt vooral gekeken naar jouw genen en leefritme. Ziektes worden verklaard door te kijken naar de ziektes die voorkwamen bij je voorouders. Wat ayurveda zo bijzonder maakt is dat het niet alleen kijkt naar jouw genetische samenstelling maar ook naar persoonlijke kenmerken en gewoontes.

Terug naar de bron

Ayurveda is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het woord komt uit het Sanskriet en betekent kennis van het leven. Veda betekent kennis en ayur leven. Waar de Westerse geneeswijze vaak medicatie voorschrijft kijkt de ayurveda als eerste naar je levensstijl en voeding om zo de oorzaak van een probleem aan te pakken. Je wordt pas ziek als je leefritme verstoord is. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt kun je slaapmedicijnen nemen maar hiermee pak je niet de oorzaak van het probleem aan. Je lichaam geeft aan dat er iets aan de hand is en het kan dan helpen om je gedrag te veranderen, andere eetgewoonten aan te nemen en meer te bewegen.

Drie types: Vata, Kappha en Pitta

Iedereen heeft een andere, unieke persoonlijkheid. Ayurveda gaat ervan uit dat wij bestaan uit energieën: vata, kappha en pitta. Wanneer deze energieën, die ook wel dosha’s heten, uit balans raken kun je ziek worden. Bij iedereen is een van de energieën meer aanwezig en dit bepaalt welk type je bent. Om te kijken welk type jij bent zou je deze test kunnen doen (hier).

Levensstijl

Wanneer je weet welk type je bent, weet je welke levensstijl het beste bij jou past. Zo geef ayurveda advies over voor jou geschikte voeding en sport. Maar ook andere dingen worden bepaald door jouw dosha. Bijvoorbeeld hoe jouw ongesteldheid verloopt. Over het algemeen komen een aantal dingen vaak terug, die je altijd kunt toepassen, welk type je ook bent. Belangrijke principes zijn: meditatie, yoga en (olie)massages.

Zelfherstellend vermogen

De natuur speelt een hele belangrijke rol in ayurveda. Een gezonde leefwijze is een leefwijze waarin je dichtbij de natuur leeft. Dit kan door vaak de natuur in te gaan maar ook door zo veel mogelijk volgens het natuurlijke ritme te leven. Bijvoorbeeld door op te staan met zonsopkomst en weer naar bed te gaan tijdens zonsondergang. Ayurveda gelooft in ons zelfherstellende vermogen – je kunt beter worden als je in harmonie leeft met je omgeving. Mijn advies hierbij is om wel uit te kijken. Als je echt een ziekte hebt die niet is te verhelpen door een bewustere manier van leven, consulteer dan altijd ook een Westerse arts.

Hoe werkt het voor mij?

Het helpt je regelmatig meer rust in te plannen voor jezelf. Om aandacht te besteden aan je lichamelijk welzijn, door massages, yoga en meditaties. Zelf ben ik een vata en veel hierover uit de ayurveda klopt ook echt. Vooral de structuur die de ayurveda aanraadt helpt me ontzettend.

Foto: Door Peter Hershey via Unsplash / Bron afbeelding

Vorige blog Volgende blog

Dit vindt jij vast ook leuk

2 reacties

 • Reply Lorenza februari 14, 2017 at 9:50 pm

  Ik vind de Ayurveda zo interessant. Het is echt een prachtige wijsheid.
  Lorenza onlangs geplaatst…DE GEHEIMEN VAN EEN OCHTENDMENSMy Profile

  • Reply Miss happy and mindful maart 1, 2017 at 2:32 pm

   Zeker interessant, vooral ook omdat het echt werkt.

  Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

  CommentLuv badge