wat is ayurveda
Yoga

Wat is ayurveda?

De wekker gaat… tijd om op te staan. Aankleden, ontbijten en dan snel met de trein. Onderweg naar je werk check je alvast je e-mail en socials – wie weet heb je wel wat gemist. We zijn 99% van de tijd beschikbaar en ongemerkt kost dit veel energie. Door jezelf hier af en toe helemaal van los te maken kun je weer opladen. De natuur in, mediteren, yoga… dit is precies waar het om draait in ayurveda.

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een holistische benadering van 5000 jaar oud ontwikkeld in India. In de Westerse geneeswijze wordt vooral gekeken naar jouw genen en leefritme. Ziektes worden verklaard door te kijken naar de ziektes die voorkwamen bij je voorouders. Ayurveda kijkt niet alleen naar jouw genetische samenstelling maar ook naar persoonlijke kenmerken en gewoontes. Het is meer dan een geneeswijze want het biedt ook handvatten voor een bewustere manier van leven.

Ayurveda is erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het woord komt uit het Sanskriet en betekent kennis van het leven. ‘Veda’ betekent kennis en ‘ayur’ leven. Waar de Westerse geneeswijze vaak medicatie voorschrijft kijkt de ayurveda als eerste naar je levensstijl en voeding om zo de oorzaak van een probleem aan te pakken. Het is daarom vooral geschikt bij psychische klachten.

Je raakt uit balans als je leefritme verstoord is. Als je bijvoorbeeld slecht slaapt kun je slaapmedicijnen nemen maar hiermee pak je niet de oorzaak van het probleem aan. Je lichaam geeft aan dat er iets aan de hand is en het kan dan helpen om je gedrag te veranderen, andere eetgewoonten aan te nemen en meer te bewegen. Dit is de zogenoemde holistische aanpak.

Drie types: Vata, Kappha en Pitta

Iedereen heeft een andere, unieke persoonlijkheid. Ayurveda gaat ervan uit dat wij bestaan uit energieën: vata, kappha en pitta. Wanneer deze energieën, die ook wel dosha’s heten, uit balans raken kun je ziek worden. Bij iedereen is een van de energieën meer aanwezig en dit bepaalt welk type je bent.

Wanneer je weet welk type je bent, weet je welke levensstijl het beste bij jou past. Zo geef ayurveda advies over voor jou geschikte voeding en sport. De gezondheidsleer schrijft ook algemene leefgewoontes voor die bij elke dosha passen zoals meditatie, yoga en oliemassages.

Zelfherstellend vermogen

De natuur speelt een hele belangrijke rol in ayurveda. Een gezonde leefwijze is een leefwijze waarin je dichtbij de natuur leeft. Dit kan door letterlijk de natuur in te gaan maar ook door te leven volgens het natuurlijke ritme. Bijvoorbeeld door op te staan met zonsopkomst en weer naar bed te gaan tijdens zonsondergang.

Ayurveda gelooft in ons zelfherstellende vermogen – je kunt beter worden als je in harmonie leeft met je omgeving. Mijn advies hierbij is om wel uit te kijken. Als je echt een ziekte hebt die niet is te verhelpen door een bewustere manier van leven, consulteer dan altijd ook een Westerse arts.

Hoe werkt het voor mij?

Het helpt me regelmatig meer rust in te plannen voor mezelf en aandacht te besteden aan mijn lichamelijk welzijn. Zelf ben ik een vata en veel hierover uit de ayurveda klopt echt. Vooral de structuur die de ayurveda aanraadt helpt me enorm om meer balans en structuur in mijn leven te brengen.

Foto: Door Peter Hershey via Unsplash / Bron afbeelding

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

2 Comments

 • Reply Lorenza februari 14, 2017 at 9:50 pm

  Ik vind de Ayurveda zo interessant. Het is echt een prachtige wijsheid.
  Lorenza onlangs geplaatst…DE GEHEIMEN VAN EEN OCHTENDMENSMy Profile

  • Reply Miss happy and mindful maart 1, 2017 at 2:32 pm

   Zeker interessant, vooral ook omdat het echt werkt.

  Laat een bericht achter

  CommentLuv badge