Yoga

iRest Yoga Nidra meditatie: herstel je energie en laat spanning los

Wat is jouw allerdiepste hartenwens? Als niets je zou tegenhouden, wat zou je dan doen in je leven? Zo’n vijf jaar geleden kwam de stem van James Reeves binnen in mijn slaapkamer, en hij stelde me deze vragen. Ik deed mijn eerste Yoga Nidra practice via Ekhart Yoga, toen nog niet wetend dat het om de iRest methode ging. Dit opende een deur van onbegrensde mogelijkheden en zou later leiden tot een yoga docentenopleiding. Wat is iRest Yoga Nidra meditatie precies? En hoe verschilt het van de traditionele Yoga Nidra practice?

iRest Yoga Nidra

iRest Yoga Nidra meditatie is een moderne variant van de duizenden jaren oude Yoga Nidra practice, gericht op diepe ontspanning, energieherstel en het verminderen van klachten bij trauma, depressie, chronische pijn en slapeloosheid. De wetenschappelijk bewezen methode is ontwikkeld door Richard Miller en heeft inmiddels al duizenden mensen over de hele wereld genezen van de klachten van PTSS. Het wordt onder andere toegepast in het Amerikaanse leger en ziekenhuizen.

Het is makkelijk te leren en enorm krachtig. Je leert diep te ontspannen, je aandacht te focussen en de onderliggende kalmte in jezelf te ervaren.

Het brengt je dichter bij jouw vreugde, innerlijke balans en gevoel van welzijn waardoor je je meer verbonden voelt met jezelf en je omgeving. Je leert om alles te verwelkomen, en emoties te zien als boodschappers, waardoor je dichter komt bij zelfacceptatie. Het is een moeiteloze manier van zijn.

Iedereen kan iRest toepassen, het is niet gebonden aan religie.

Heel eerlijk, Yoga Nidra is een beetje een misleidende term, Yoga Nidra meditatie past daarom stukken beter. Bij yoga denk je namelijk al snel aan het doen van verschillende poses. Terwijl je bij Yoga Nidra juist de gehele practice ligt in Savasana.

Traditionele Yoga Nidra

Traditionele Yoga Nidra (TYN) is een liggende vorm van geleide meditatie waarbij je een diepe staat van ontspanning bereikt. Je lichaam komt in ruststand maar je geest en bewustzijn blijven alert. In deze staat van zijn kun je diepere vormen van bewustzijn in jezelf ontdekken waarin je alles helder ziet, je je verbonden voelt met jezelf en de wereld om je heen en intuïtief weet wat je moet doen. Het geeft je hulpmiddelen om beperkende overtuigingen, gedragspatronen en conditioneringen te neutraliseren. Het is gebaseerd op teksten uit het Hindoeïsme, geschreven in het Sanskriet.

Hoe verschilt iRest Yoga Nidra van de traditionele vorm?

iRest is een aangepaste versie van TYN, meer geschikt voor de moderne tijd, toegespitst op het bereiken van fysieke en mentale gezondheid. De grondlegger van iRest Yoga Nidra merkte op dat bepaalde elementen van de traditionele Yoga Nidra minder geschikt zijn om mee te werken in bijvoorbeeld ziekenhuizen en revalidatiecentra. Denk aan beeldspraak als: voel een krokodil in je bekkengebied en een antilope in je hart. iRest heeft de beelden losgekoppeld van elke vorm van religie om het meer toegankelijk te maken én veiliger om te gebruiken bij getraumatiseerde mensen. TYN is ontwikkeld om verlichting te bereiken, iRest is vooral toegespitst op het aanpakken van trauma of emotionele stress. 

Jouw veilige plek

Wat iRest uniek maakt is dat het gebruik maakt van een anker in jezelf, een Inner Resource in het Engels. Een veilige plek waar je altijd naar kunt terugkeren en die altijd in je aanwezig is. Elke practice van iRest begint en eindigt met het oproepen van een gevoel van veiligheid: in de vorm van een persoon, een herinnering, een plek in de natuur of zelfs een fantasie. Iets waar je je prettig voelt en wat je verbindt met wie je in wezen bent.

Dit kun je prima zelf doen, of je hierin laten ondersteunen door een leraar. iRest Yoga Nidra docenten zijn erop getraind om mensen te helpen om zo’n Inner Resource te creëren. Je legt hiermee een stevige basis voor een gevoel van ok zijn, ontwikkelt veerkracht en het vertrouwen in jezelf dat je elke omstandigheid in je leven aankunt.

Emoties verwelkomen

Een belangrijk onderdeel van de iRest Yoga Nidra practice is het  verwelkomen van emoties. iRest Yoga Nidra docenten hebben geleerd hoe ze een veilige omgeving kunnen creëren waarin ook getraumatiseerde mensen in contact kunnen komen met hun emoties. Wanneer er heftige emoties naar boven komen, en iemand bijvoorbeeld begint te huilen, dan weet de docent op zo’n manier te handelen dat het niet opnieuw trauma triggered of oproept.

1 op 1 meditatie

Traditionele Yoga Nidra heeft een standaard script voor een hele groep. iRest werkt ook met 1 op 1 meditaties, de zogenaamde meditatie dyads. In zo’n individuele sessie onderzoekt de Yoga Nidra docent, samen met de student, welke woorden het beste bij hem of haar passen. Deze worden dan in de practice geïntegreerd, wat iRest heel erg geschikt maakt voor 1 op 1 behandeling. 

Tot slot zijn er boeken vol met wetenschappelijk bewijs voor de iRest Yoga Nidra practice. Het is zelfs toegepast in het leger. Er is wetenschappelijk bewijs dat iRest Yoga Nidra meditatie effectief is bij het behandelen van trauma en PTSS.  

Hoe is een iRest practice opgebouwd?

iRest Yoga Nidra bestaat uit tien stappen, in lijn met de kosha’s uit de yogafilosofie. Elke stap borduurt voort op de vorige. Oorspronkelijk zijn er vijf kosha’s, of energielagen: annamaya kosha, pranamaya kosha, manomaya kosha, vijananamaya kosha en anandamaya kosha. iRest begint met een intentie (Sankalpa in het Sanskriet). Deze bestaat uit drie stappen: een innerlijke bron of veilige plek  (Inner Resource), de intentie zelf en een diepe wens (Heartfelt Desire).

Als de basis hiervoor is gelegd volgen de vijf kosha’s. Hier is nog een zesde aan toegevoegd: Asmitamaya kosha. De laatste stap bestaat uit integratie, alle lagen worden met elkaar verbonden.

De kosha’s binnen yoga:

 • Anmamaya kosha: je fysieke lichaam
 • Pranamaya: je energielichaam
 • Manomaya: je emotionele lichaam
 • Vijananamaya: je cognitieve of intellectuele lichaam (wisdom body)
 • Anandamaya: je spirituele lichaam of bliss body
 • Asmitamaya: puur gewaarzijn, je losmaken van het ego (the I-body)

Non-dualiteit

Een belangrijk principe binnen Yoga Nidra, of het nu gaat om de traditionele variant of de iRest methode, is dat van non-dualiteit. Het daagt de gedachte uit dat je los staat van je omgeving en er een object-subject relatie is. Het cultiveert de gedachte dat we allemaal met elkaar verbonden zijn….het universum, alle objecten, de natuur, jouw lichaam.

Deze energie is overal aanwezig, dus in feite is niets op zichzelf staand. Er is iets dat alles, onze aarde, de planeten, het zonnestelsel, de mensheid, tot leven brengt.  Sommige mensen noemen het God, anderen het universum, Kosmische Energie of Moeder Natuur. Deze gedachte geeft veel rust. Scheikundig is het al bewezen maar het principe van non-dualiteit voert ook een grote aantrekkingskracht uit op degenen die open staan voor spiritualiteit en zich willen verbinden met iets groters.

Beter slapen

Wanneer je iRest Yoga Nidra vaker toepast in je leven zul je gaan merken dat je steeds beter contact kunt maken met de veilige plek in jezelf. Je kunt het heel makkelijk beoefenen, zelfs vanuit je bed.

Als je jouw Yoga Nidra practice opzet voor het slapen gaan kun je erna heerlijk in slaap dommelen. Een uur Yoga Nidra staat gelijk aan vier uur slaap! Mocht je bepaalde nachten minder lang, of lichter slapen, dan geeft het je heel veel rust dat een practice van Yoga Nidra je toch in een diepe staat van ontspanning kan brengen. Naast het beter slapen zijn er nog veel meer voordelen…

Yoga Nidra heeft de volgende resultaten:

 • Het maakt het mogelijk voor je lichaam en geest om een diepe ontspanning te bereiken.
 • Het helpt je om stress en spanningen los te laten.
 • Je leert om je weer op te laden en je energie te herstellen.
 • Je kunt er trauma (PTSS) mee overwinnen.
 • Het vermindert de symptomen van depressie en kan emoties als angst en woede neutraliseren.
 • Het vermindert pijnklachten bij mensen die leven met chronische pijn.
 • Het zorgt voor een algemeen gevoel van welbevinden en innerlijke rust.

Het is volgens mij wel duidelijk. Ik ben fan van Yoga Nidra.

Had jij er al eens van gehoord?

Foto: Ravi Pinisetti / Unsplash

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter