Yoga

Yoga: Hoe je jouw lichaam en geest met elkaar verbindt

wat is yoga?

Je hebt zo veel verschillende definities van yoga dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Veel mensen die niet aan yoga doen vinden het zweverig maar dat komt ook omdat er veel misvattingen over zijn. Wat is yoga nou precies? Draait het vooral om de poses (asana’s) of is er meer belangrijk? Zit je vooral in een groep te chanten of train je daadwerkelijk je lichaam? Let’s find out!

Yoga: Eén worden van lichaam en geest

Yoga is het één worden van lichaam en geest. Ok, lekker vaag nog. Yoga is anders dan het doen van een work out in de sportschool. Bij yoga besteedt je namelijk aandacht aan jouw innerlijke belevingswereld en ademhaling. En dit is gelijk hoe je lichaam en geest verbindt. Met je adem!

Bij elke inademing voer je een bepaald beweging uit, bij de uitademing doe je juist een ander soort beweging. Denk bijvoorbeeld aan de cat cow: het bol of hol maken van je rug terwijl je op je handen en knieën leunt. Bij de inademing maak je je rug hol en bij de uitademing weer bol. Als je langer een bepaalde pose, ook wel asana genoemd, uitvoert adem je tijdens deze poses in en weer uit. Met elke uitademing laat je een stukje spanning los en kom je waar mogelijk dieper in de pose. 

Yoga is letten op je ademhaling

Niet alleen let je op je ademhaling tijdens de bewegingen, een yogales bestaat ook altijd uit een meditatiemoment. Voor of na de practice, of allebei. Tijdens dit moment onderzoek je wat er in je omgaat. Wat voel je precies? Hoe is je stemming? En welke sensaties merk je op in je lichaam? Je maakt contact met je lichaam om meer bewustzijn te creëren van spanningen. Dit maakt het mogelijk deze los te laten en uit je hoofd te komen – om zo meer rust en balans te ervaren.

cat cow

Leven in het hier en nu

Bewustzijn van het huidige moment. Dat is het belangrijkste kenmerk van yoga. Yoga leert je in het hier en nu te leven. Het is een moment voor jezelf, waarin je voor de volle 100% bezig bent met jouw beleving, en aan niets of niemand verantwoording hoeft af te leggen. Dit maakt het ontzettend ontspannend en een goed middel tegen stress- en burn out klachten. Het doen van poses is natuurlijk een belangrijk onderdeel van yoga. Maar je hebt ook een hele yogafilosofie, waar ik in dit artikel nog niet zo diep op in zal gaan. Zo bestaat yoga uit een 8-voudig yogapad waar het doen van asana’s slechts een stap van is.

Yoga levensstijl

Yoga is namelijk ook een levensstijl. Zo behoren gezond eten, geweldloosheid en empathie voor jezelf en de mensen om je heen tot de principes van yoga.Uiteindelijk kom je door yoga lekkerder in je vel te zitten en regelmatig yoga beoefenen zou zelfs zorgen voor een gelukkiger leven! De Oosterse geneeswijze ayurveda is de wetenschap van yoga.

Zweverig?

Yoga hoeft niet zweverig te zijn – je kunt je ook vooral met het fysieke aspect bezighouden, al zou je je dan kunnen afvragen of pilates niet meer wat voor jou is. Daarnaast heb je zo veel verschillende yogastijlen dat er altijd wel eentje bij je past.

Ik vind dat elk type yoga een bepaald spiritualiteitsniveau heeft. Zo is kundalini yoga bijvoorbeeld erg spiritueel want deze vorm van yoga staat helemaal in het teken van de chakra’s en stroming van energie door je lichaam. Bij bepaalde vormen van yoga besteedt je veel aandacht aan bijvoorbeeld chanten en pranayama terwijl dit bij andere vormen bijna niet aan de orde komt.

Yoga is…. chanten?

Bij sommige vormen van yoga is het chanten onderdeel van de practice. Je kent vast wel de meest bekende klank ‘ohm’. Het hardop uitspreken van deze klank zou iets in werking zetten in je lichaam. En dit is gelijk iets wat misschien niet voor de meer down to earth personen is weggelegd. Maar het leuke van yoga is, iedereen mag het proberen. Zo deed ik een keer yoga in Bali en heb ik geprobeerd mee te chanten. Doe eens gek! Dit is ook zo tof aan yoga, je mag zijn wie je bent. Je probeert juist niet te erg te oordelen, over anderen, en ook niet over jezelf.

Spiritualiteit

Yoga valt vaak onder de noemer spiritualiteit terwijl het helemaal niet zweverig hoeft te zijn. Wel staan mensen die aan yoga doen over het algemeen open minded in het leven. Veel van hen zijn bezig met zingeving. Ik ben dit in elk geval wel. Ik geloof niet in één God maar wel dat er méér is. Ik geloof in de kracht van het universum, dat gedachtes zo krachtig zijn dat ze bepaalde belevingen, situaties en reacties kunnen creëren. Zoals ook in the Secret staat. Zo heb je dus zelf een heel machtig middel in handen.

Actieve vormen van yoga

Maar terug naar yoga in het algemeen. Yoga kan zweverig zijn, tenminste als je het zweverig vindt om stil te staan bij je ademhaling en wat je voelt. Als dit niks voor jou is zou je een keer power yoga of bikram yoga kunnen proberen. Want ja, tijdens yoga -bijna elke vorm trouwens – train je echt jouw lichaam. Je werkt aan het ontwikkelen van kracht en flexibiliteit. Deze vormen van yoga zijn veel meer een work out voor je lichaam en meditaties spelen een minder grote rol. Wel eindigt elke yogasessie met een ontspanningsoefening.

Ik hoop dat je een iets beter beeld hebt gekregen van yoga! Nog een keer wat punten op een rij:

  • De meeste yogavormen bestaan uit oefeningen voor je lichaam, deze heten asana’s
  • Yoga is een levensstijl: zo is het anti-geweld en zijn er voorschriften voor de juiste voeding
  • Je besteedt niet alleen aandacht aan poses maar ook aan je ademhaling en bewustzijn.
  • Yoga behoort tot een eeuwenoude Indiase filosofie die het 8-voudige yogapad voorschrijft – waarmee je uiteindelijk het goddelijke kunt bereiken
  • Yoga helpt je in het hier en nu te leven
  • Je ademhaling speelt een belangrijke rol in yoga, deze verbindt je lichaam en geest met elkaar
  • Yoga heeft heel veel verschillende stijlen: van power yoga tot kundalini yoga
  • Bij sommige yogavormen beweeg je niet maar lig je juist stil, zoals bij yoga nidra
  • Yoga kan je helpen beter in balans te komen en spanningsklachten te verminderen.

Wil je nog veel meer weten over yoga? Houd mijn blog in de gaten.

 

Vorige blog Volgende blog

Dit vindt jij vast ook leuk

Geen reacties

Ik ben benieuwd naar jouw reactie!

CommentLuv badge