Yoga

Water drinken tijdens je yogapractice: no-go of niet?

Je hebt vast wel vaker gehoord dat het belangrijk is om voldoende water binnen te krijgen zodat je goed gehydrateerd blijft. Je lichaam heeft het nodig om te overleven. Maar het gaat verder dan dat. Vanuit de yogafilosofie bestaat de gedachte dat voldoende drinken ook een spirituele dimensie heeft omdat je zo zorgt voor helderheid van je lichaam – en geest. Maar hoe zit het eigenlijk met water drinken en je yoga practice? 

Water drinken en yoga

Misschien ken je de niyama’s uit het 8-voudige yogapad van Patanjali nog. Een hiervan is reinheid van je lichaam: dit bereik je door te douchen en baden maar ook reinheid van binnenuit speelt een rol. Het drinken van voldoende water draagt hier aan bij.

De meesten van ons krijgen minder water binnen dan ze nodig hebben. Dagelijks voldoende drinken is nodig om je energiek en vitaal te voelen. Maar je kunt het ook zien als het eren en respecteren van je lichaam.

Binnen yoga kom je niet voor niets de term bodymind tegen. Deze twee zijn met elkaar verbonden en jouw yogapad heeft geen zin als je vervolgens je lichaam verwaarloost.

Wat weetjes over water in je lichaam

We bestaan voor een groot deel uit water. Als je dit uitdrukt in percentages springen een paar organen eruit. Zo bestaat ons brein voor 75% uit water, net als onze spieren. En wist je dat je lever 86% water bevat en je nieren 83%? Je hebt dus water nodig om ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert.

Water en je stemming

Maar water heeft ook invloed op je stemming. Volgens verschillende onderzoeken kan zelfs een kleine mate van uitdroging negatief effect hebben op je humeur en denkvermogen.

Yoga drinken tijdens je practice?

Yoga heeft een ontgiftende werking wat inhoudt dat je afvalstoffen kwijt raakt. Om deze ook goed te kunnen afvoeren is het nodig dat je goed gehydrateerd bent en dus genoeg drinkt.

Drink je ook tijdens je practice? De meningen verschillen hierover. Zo raden sommige yogadocenten aan niet tijdens de practice te drinken omdat je jouw innerlijk vuur (agni) dan weer dooft.

Zelf ben ik er 100% van overtuigd dat je zelf moet bepalen wat goed voelt voor jou en naar je lichaam moet luisteren. Tijdens een intenstieve yogales is het gewoon heel erg prettig als je een flesje water bij je hebt om tussendoor te kunnen drinken.

Als je agni toch een punt van zorg is, drink dan zo veel mogelijk water op kamertemperatuur. Laat het water dus even rusten nadat het uit de kraan komt.

Hoe zorg je dat je voldoende drinkt?

Of je nou het liefste tijdens of na je yogales drinkt. Het is prettig altijd een flesje bij je te dragen. Zo houd je het ook makkelijker op kamertemperatuur. Het liefst kies je voor een drinkfles van een duurzaam materiaal zoals van bamboe.

Drink jij tijdens je yogapractice?

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter