Workaway Spanje
Spanje, Travel

Am I dreaming? | Workaway #3: Spaanse zon, tapas en een eigen zwembad

Het vervolg van het verhaal over mijn vrijwilligerswerk in Spanje. Wat hieraan vooraf ging lees je in blog #2 uit deze serie over Workaway. Ik was hier een week via Workaway, bij een bijzondere host met een prachtige villa met zwembad. Het leek bijna te mooi om waar te zijn maar is dat het ook? Lees mijn eindoordeel.

Hoe ziet een Workaway-week eruit?

Ik zit lekker aan de tapas in het idyllische plaatje Ronda, dat bekend is om een enorme kloof, met mijn nieuwe host Guy en zijn vriend Andy. Deze hele Workaway-ervaring is nieuw voor me en ik ben erg benieuwd hoe mijn week hier eruit zal zien.

Hoe werk het nou precies? Bij elke host is dit natuurlijk anders maar Guy legt me uit hoe mijn werkdagen zijn ingevuld. Elke dag zal ik rond half 9 beginnen en ongeveer vijf uur per dag werken. Wat het werk precies inhoudt laat hij nog een beetje in het midden, maar ik zal onder andere boodschappen gaan doen en koken. Als ik aankom bij het huis van Guy kan ik het niet geloven. De foto’s op internet kloppen precies, en op zijn erf staat niet een, maar maarliefst twee prachtige villa’s.

Creatieve host

Wat blijkt nu, mijn host heeft deze helemaal zelf gebouwd. Guy komt uit Engeland maar hij woont nu al zo’n 20 jaar in Zuid-Spanje en kan dan ook vloeiend Spaans. Hij noemt zichzelf een oude hippie, vroeger kwam hij rond van de crafts die hij maakte, tegenwoordig schrijft hij wandelboeken. Daarnaast verhuurt hij zijn huizen.

In de ene villa, waar ik ook zal verblijven, woont hij elke zomer. De ander is het hele jaar door voor de verhuur. Het huis waar hij nu woont verhuurt hij ook in de winter, dan trekt hij zich terug in zijn trailer, die hij me later in de week laat zien. Een luxe caravan op de top van een hoge berg, met uitzicht op de andere bergen en laagvliegende adelaars. Als we bij het huis van Guy aankomen zie ik ook al snel het hondje dat hij onlangs kocht. Wat een schatje!

Marokkaanse stijl

Anyways, terug naar mijn nieuwe verblijfplek. Hij laat me mijn kamer zien, die ik helemaal voor mezelf heb. Dat klinkt logisch maar bij veel Workaway-plekken deel je een kamer en vaak zijn er gelijktijdig ook andere Workawayers. Dit is echt luxe. Een fijne, rustige ruimte met paarse muren in Marokkaanse stijl. En het belangrijkste natuurlijk, als ik vanuit mijn mini-huisje naar buiten stap kom ik bij het zwembad.

workawayworkawayworkaway

De dag erna kan ik eindelijk beginnen met werken, en wat ik mag doen… Ik mag ramen schuren en schilderen! Ik ben niet zo’n klusser maar dit is nog wel te doen. Guy heeft de ramen los gehaald zodat ze makkelijk te bewerken zijn en mijn werkplek is ook geen straf: ik kijk uit op de bergen van Andalusia. Ik heb al snel mijn ritme te pakken en de eerste dag vliegt om. Guy is verbaasd als hij ziet wat ik in korte tijd heb gedaan.

Dagelijkse werkzaamheden

Daarnaast help ik ook mee in de huishouding. Ik doe boodschappen in het kleine dorpje, handig want zo kan ik gelijk een beetje mijn Spaans oefenen. Ook doe ik de afwas en kook ik om de dag. Eigenlijk niet meer dan normaal, want thuis doe je al die dingen ook. Hoewel het allemaal heel erg leuk en bijna perfect lijkt zijn er ook kanttekeningen. Ik had het een beetje onderschat hoe het is om een week lang in iemands personal space te verblijven.

Natuurlijk heb ik mijn eigen kamer maar zodra ik wakker wordt hoor ik al geluiden uit de kamer van Guy, die ook vaak erg vroeg wakker is. En voor je gaat slapen is mijn Workaway-host ook de laatste die ik spreek. Je staat dus echt met iemand op en gaat ermee naar bed so to speak dan. Dit is net wat anders bij een ‘normale baan’ want heb dan heb je in elk geval ‘s avonds en ‘s ochtends je eigen ding. Voor de een is dit ideaal, ik miste af en toe ook een plekje om me echt terug te trekken. Nu scheelde het wel dat Guy heel erg ondernemend is en niet de hele dag gedurende het werk op mijn vingers ging zitten kijken.

workaway

workaway

Workaway

Zou ik Workaway aanraden?

Ik vond mijn Workaway-ervaring leuk voor een weekje. Guy is ontzettend aardig en ook zijn vrienden zijn erg leuk gezelschap. Als je dit gaat doen, realiseer je dan wel dat je echt bij iemand in huis trekt en dat je elkaar heel veel gaat zien. Een beetje als met je familie op vakantie, leuk en gezellig voor een weekje maar daarna ben je ook blij als je weer je eigen ding kunt doen. Als jij juist het liefste altijd mensen om je heen hebt, zou dit wel ideaal voor je zijn. En ook, ik ging alleen naar het buitenland, veel Workawayers doen dit als koppel. Je zou dit ook met een goede vriend of vriendin kunnen doen, dan ben je minder aangewezen op je host.

Het werk was niet zwaar om te doen, ik ben blij dat ik wat skills heb opgedaan op het gebied van klussen. Workaway kan perfect zijn als je een andere cultuur wilt leren kennen. Ook als je een taal wilt leren, kan dit je erbij helpen. Ik koos wel voor een Brit, en dit was qua communicatie erg makkelijk. Mijn host is helemaal geïntegreerd in de Spaanse cultuur en op de momenten dat ik het dorp in ging om boodschappen te doen, leerde ik de gemeenschap toch van heel dichtbij kennen. Echt een authentieke ervaring dus, heel anders dan als je in een hotel zit. Als je het nog authentieker wil, ga dan voor een native.

Doe wat bij jou past

Ik zou het aanraden maar dan ook zeggen: kijk echt goed wat bij je past. Je hebt heel veel mogelijkheden bij Workaway en bij elke host staan heel veel recensies. En dan is het altijd nog de vraag of het een beetje klikt natuurlijk. Maar dat maakt het ook een avontuur, als je alles vooraf helemaal precies weet dan is niks een verassing meer. En een bijzondere en verrassende ervaring, dat is wat Workaway zo leuk maakt.

Lees ook wat hieraan vooraf ging in blog #2 van Spaanse zon, tapas en een eigen zwembad. En lees meer over Workaway in het algemeen in blog #1 Een gave ervaring in het buitenland met Workaway.

Ik zou het ook leuk vinden je te zien op TwitterFacebook of Youtube!

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter