Workaway
Travel

Een gave ervaring in het buitenland met Workaway

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik voor een maand naar Spanje vertrok om hier vrijwilligerswerk te doen via Workaway. Ik had een hele gave ervaring en leerde van heel dichtbij de Spaanse cultuur kennen. Is een bijzondere culturele uitwisseling ook wat voor jou? Wil jij reizen maar zo min mogelijk hiervoor geven? Lees dan verder.

In november 2015 vertrok ik voor een maand naar Spanje. Mijn reizen naar Bali hadden iets in mij losgemaakt en ik had mijn passie ontdekt! Ik wilde hier meer van. Zuid-Europa heeft altijd al een grote aantrekkingskracht op mij gehad. Het landschap is hier prachtig, de mensen zijn hier warm en gepassioneerd, het eten smaakt altijd net wat beter en dan is er natuurlijk ook nog het warme mediterrane klimaat.

Een taalcursus

Ik vind Italiaans en ook Frans prachtige talen en was altijd al nieuwsgierig naar Spaans. Op de middelbare school heb ik drie jaar Spaans gehad en ik begon in september met een beginnerscursus Spaans via Fuentes in Leiden. Deze cursus was echt ontzettend leuk dus het leek mij een goed idee om mijn kennis van Spaans nog meer uit te breiden. Een taalcursus in Malaga was dan ook onderdeel van mijn reis naar Spanje.

Ik wilde vrijwilligerswerk gaan doen maar hier geen geld voor betalen. Waarom zou ik dat doen als ik ergens kom om te werken? Zouden ze mij dan niet juist moeten betalen?

In Bali had ik eerder dat jaar een geweldige ervaring gehad, maar dit keer wilde ik ook echt wat leren, en niet alleen rondreizen. Het doen van een cursus is hier perfect voor. Ik wilde daarnaast vrijwilligerswerk gaan doen maar het grote nadeel hiervan vind ik dat dit vaak betaald is. Waarom zou ik geld gaan betalen terwijl ik ergens kom om te werken? Zouden ze mij dan niet juist moeten betalen? Ik kwam verschillende websites tegen op internet die culturele uitwisselingen en vrijwilligerswerk boden voor fikse prijzen. Ik zocht door en kwam al snel ook opties tegen om vrijwilligerswerk te doen zonder hiervoor te betalen. Zo is er veel vraag naar mensen die Engelse les kunnen geven in Spanje. Uiteindelijk kwam ik terecht op de website van Workaway en had hier gelijk het halleluja-gevoel. Dit was precies wat ik zocht!

Wat is Workaway?

Workaway geeft je de mogelijkheid om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. In ruil voor je werk krijg je kost en inwoning. Via de website van Workaway kun je zelf op zoek naar de ultieme Workaway-ervaring. Je kiest het land en zelfs de streek waar je maar naartoe wilt…….vervolgens krijg je een overzicht van een hele reeks van plekken waar je terecht kunt. Via de site krijg je een omschrijving van het soort werk dat je gaat doen en ook lees je hier meer over de host. Zo kun je op zoek naar jouw perfecte logeeradres.

Ik was gelijk al heel erg onder de indruk van wat je via de site kunt doen. Van werken in de natuur tot het geven van yogalessen en van meehelpen in de huishouding tot het meehelpen bij de PR van een bedrijf. Je kunt op zoek naar bijvoorbeeld een hostel of B&B or juist naar een familie om te verblijven. Andere Workawayers laten een recensie achter van de Workaway-plekken. Andersom kunnen de hosts ook een aanbeveling (of juist niet) schrijven over de Workawayers. Een soort AirBnB dus maar dan ontbetaald.

Het leuke eraan is dat je door ergens te werken het land en de cultuur nog beter kunt leren kennen. Bovendien verblijf je bij een gezin die woont in je land naar keuze dus je krijgt een unieke kijk van binnenuit. Dit is natuurlijk niet geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een gratis vakantie. Het is wel de bedoeling dat je echt de handen goed uit de mouwen steekt. Workaway heeft hier wel regels voor, zo hoef je niet meer dan vijf uur op een dag te werken. Dit om te voorkomen dat mensen op deze manier worden uitgebuit.

Hoe werkt het?

Je betaalt een klein bedrag en kunt je dan inschrijven op de site en een profiel gaan aanmaken. Ik heb zelf uren en uren achter de computer doorgebracht op zoek naar het perfecte gastgezin. Wat voor werk ik zou moeten doen maakte me niet zo veel uit want het leek mij juist leuk een keer iets te doen waarbij je flink je handen uit je mouwen steekt. Ik heb jarenlang gestudeerd en daarna bijna 5 jaar gewerkt en je bent al zo vaak in het dagelijks leven met je intellect bezig. Het leek mij leuk eens andere skills te ontwikkelen!

Uiteindelijk had ik de perfecte plek gevonden. Een prachtige villa, die dienst deed als B&B. Ik zou verblijven bij een Brit die al jarenlang in Andalusië woonde. Het werk bestond uit meehelpen in de huishouding. Niet echt moeilijk dus en precies iets wat ik wou. Wat een bijzondere tijd had ik hier en ik wil je graag meer hierover vertellen in mijn volgende blog.

Lees over mijn persoonlijke ervaring met Workaway in Spanje in mijn blog Workaway #2: zon, tapas en een eigen zwembad!

workaway

Volg me ook op Twitter, Facebook of Youtube.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

4 Comments

 • Anna juli 1, 2016 at 6:05 pm

  Fucking vet dat je vrijwilligerswerk bent gaan doen. In je eentje 🙂 Wil graag lezen over het werk 🙂

  • Miss happy and mindful juli 3, 2016 at 12:22 pm

   Was zeker een hele leuke ervaring. Komende woensdag post ik een persoonlijker artikel over hoe ik het heb beleefd. Heb jij zelf ook wel eens zoiets gedaan?

 • Jobs in Bulgaria januari 11, 2017 at 4:23 pm

  Leuke blog! Klinkt als een mooie uitdaging!

 • Laat een bericht achter