yoga nidra
Yoga

Wat is yoga nidra?

Yoga nidra is een methode uit de tantrische traditie om bewust te ontspannen. Hoewel het woord ‘yoga’ hierin voorkomt is het een meditatieve oefening waarbij je niet beweegt. Dit maakt het toegankelijk voor iedereen. Niet alleen tijdens de practice komt jouw zenuwstelsel tot rust, ook erna helpt het je om ‘s nachts makkelijker in slaap te komen.

Nidra betekent letterlijk ‘slaap’ in het Sanskriet. Swami Satyananda Saraswati is de grondlegger van yoga nidra. Hij ontdekte dat je naast ‘slapen’ en ‘wakker zijn’ nog een speciale staat van bewustzijn kunt ervaren, namelijk die van de dynamische slaap.

Hoewel het lijkt alsof je slaapt, functioneert je bewustzijn op een dieper niveau. Hierin is je brein nog wel actief maar zijn de rest van je zintuigen passief waardoor je absolute ontspanning ervaart. Je richt je volledig op je innerlijke sensaties. Binnen yoga heet dit pratyahara: het terugtrekken van de zintuigen.

Yoga nidra is vooral bekend als methode om te ontspannen. Toch kun je het op veel manieren toepassen: bijvoorbeeld om het geheugen te verbeteren of je creativiteit te vergroten.  Hypnose en yoga nidra lijken op elkaar maar hebben een belangrijk onderscheid, bij yoga nidra blijft jouw brein en bewustzijn actief.

Wat betekent yoga nidra voor mij?

Yoga nidra is voor mij de meest relaxte vorm van yoga. Ik wou dat ik dit eerder had ontdekt. Er wordt wel beweerd dat een uur yoga nidra gelijk staat aan vier uur slaap. Ook bij stress of burn out-klachten kan het helpen.

Ik doe de practice het liefste via Ekhart Yoga, met James Reeves als docent (zie hieronder). Je hoeft niet zo veel te doen, behalve achterover leunen (zelf doe ik yoga nidra het liefste liggend) en je te laten leiden door de zachte, kalmerende stem van de yogaleraar.

We moeten al zo veel in het dagelijks leven. Hoe fijn is het om af en toe helemaal uit te tunen en niks, maar dan ook echt helemaal niks, te hoeven. Zet je telefoon uit en zorg dat je niet gestoord kunt worden.

YOGA nidra

Hoe ziet een practice eruit?

Yoga nidra doet mij erg denken aan de bodyscan die ik al kende van mindfulness. Deze komt namelijk voor binnen de yoga nidra practice. De scan gaat hier alleen veel dieper en is nog veel gedetailleerder.

Je mag zelf je houding bepalen. Je kunt het liggend doen, zittend of zelfs staand. Het mag op je yogamat maar ook op een stoel, bank of zelfs een matras. Als je wilt gebruik je kussens om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken en een deken om ervoor te zorgen dat je warm blijft. Een sessie duurt gemiddeld een half uur tot drie kwartier en je lichaam kan dan wat afkoelen.

De zes stappen van yoga nidra

Yoga nidra kent een systematische opbouw waarbij je zes stappen volgt. Met elke stap kom je tot een diepere vorm van ontspanning.

#1 Je intentie

Je begint elke practice met een intentie (sankalpa in het Sanskriet). Dit kan zijn om alert en bewust aanwezig te zijn of juist om tot een diepe vorm van ontspanning te komen. Soms nodigt de docent je uit iets te onderzoeken: bijvoorbeeld een diepe wens of wat je roeping in dit leven is. Hierbij komt een intuïtief proces op gang en plant je alvast een zaadje.

#2 Visualisatie

Je stelt je voor dat je jouw intentie al hebt bereikt. Als je bijvoorbeeld tot diepe ontspanning wilt komen, stel je je voor dat je je al zo voelt. En zeg je tegen jezelf: ‘ik ben uitgerust, ontspannen en compleet’. Of als je juist meer aandachtig wilt zijn: ‘ik ben geconcentreerd en aandachtig’.

#3 Bewust worden van je lichaam

Dan volgt een hele gedetailleerde bodyscan. Je gaat tot in detail elk onderdeel van je lichaam bij langs. Zo focus je bijvoorbeeld niet alleen op je mond, maar ook op het gevoel van je tong in je mond, je gehemelte en de binnenkant van je wangen.

#4 Bewust worden van je ademhaling

Ook je adem zorgt voor lichaamssensaties. Je hoeft hier niets aan te veranderen maar dit alleen maar waar te nemen.

#5 Bewust worden van je emoties

Hoe voel je je op dit moment? De docent kan hierbij ook terugkomen op de vraag van je intentie.

#6 Weer wakker worden

Deze stap spreekt voor zich. Je komt langzaam weer met je bewustzijn in het hier en nu.

Waar kun je yoga nidra doen?

Sommige yogascholen in Nederland geven yoga nidra-lessen. De ideale vorm is online, zodat je het lekker in je eigen huis kunt doen. Bijvoorbeeld via Eckhart Yoga. De sessies zijn in het Engels, maar de docent gebruikt geen moeilijke woorden waardoor het voor iedereen die ook maar een beetje Engels kan goed te volgen is.

Doe je liever een vorm van yoga waarbij je daadwerkelijk asana’s beoefent? Dan zou iyengar yoga wat voor je kunnen zijn.

Meer weten over yoga nidra?

Slaapyoga, via Bol.com

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter