Yoga

Yoga voor iedereen

Gewoon yoga doen kan niet? Oh, echt wel! Jarenlang had ik een drempel om met yoga te beginnen. Het hoge hipster-gehalte en plaatjes van mensen in onmogelijk poses gaven mij het gevoel van: laat maar. Yoga kent veel vooroordelen en ook ik had ze. Misschien ben je wel net als ik. Hoe overwin je de drempel om te beginnen?

yoga in bergen blanc_833x555

De mystieke sfeer rondom yoga trekt mensen aan, maar stoot ook veel mensen af. En dit is jammer, want yoga doen en down to earth blijven kan best goed samengaan. Misschien herken je wel wat in het beeld dat ik had bij de yogawereld.

Wat zorgde bij mij voor de drempel?

 • Plaatjes van mensen in “onmogelijke” poses.
 • Het hoge hipstergehalte.
 • Mooie, modelmensen op Instagram (ik ging mij afvragen of misschien alleen mooie mensen aan yoga doen).
 • De incrowd-factor (uitspraken als for us yogini’s maakt dat het een speciale club lijkt waar je een uitnodiging voor nodig hebt).
 • De wij-hebben-alle-waarheid-in-pacht-achtige attitude van sommige mensen. En dan heb ik het nog niet gehad over de mensen die zichzelf verlicht noemen. Arrrgh.
 • Het naar binnen kijken. En heel eerlijk: yoga vereist ook dat je rust neemt en in stilte gaat kijken wat er in je lichaam en geest gebeurt: hoe je je op dat moment voelt. En dat is soms best eng.
 • En natuurlijk: het zweverige imago (zo vind ik chanten bijvoorbeeld nog steeds een beetje vreemd).

Ik had dus een bepaald beeld bij yoga. Dit beeld werd versterkt door wat de kenners mij erover vertelden. Zo heb ik mij laten vertellen dat yoga veel meer is dan het doen van moeilijke poses. Gewoon yoga doen zou niet bestaan. Het is veel meer een mindset, het gaat verder dan een beetje rekken en strekken. En hier heb ik moeite mee.

Want wie bepaalt wanneer je deze kunst beheerst? Sommige mensen doen erg gewichtig over yoga waardoor het moeilijk en onbereikbaar lijkt. Mijn idee over yoga maakte dat ik lang last had van een drempel, totdat ik het toch ‘gewoon’ begon te doen. Je moet ergens beginnen toch? Ik merkte dat alles rondom yoga precies is waar ik al vanaf jonge leeftijd mee bezig ben.

Misschien doe je al wel aan yoga

Zonder het door te hebben had ik al veel gedaan met yoga. Sinds 2010 was ik al bezig met meditatie en ongemerkt deed ik vaak al de zonnegroet tijdens de les Body & Mind van de sportschool bij mij op de hoek. Hoe meer ik mij in yoga ging verdiepen, hoe meer ik ook merkte dat alles waar ik mij voor interesseerde hierin samenkwam: voeding, anatomie (hoe het lichaam in elkaar zit), ademhalingstechnieken, mindfulness, psychologie en vooral natuurlijk de poses zelf, asana’s genoemd.

Yoga is erg veelzijdig en bepaalde vormen van yoga zijn spiritueler dan andere. Zo focussen bepaalde yogavormen zich alleen op je geest en ademhaling, zonder dat je hierbij je lichaam traint, en heb je vormen waarbij je vooral veel in beweging bent. Hoewel ik bepaalde kanten van de yogawereld minder leuk vind, spreken veel meer dingen me wel aan.

Wat maakt het wél de moeite waard?

 • De aandacht voor anatomie. Welke spieren gebruik je tijdens een houding? Hier zijn veel heldere, duidelijk geschreven boeken over. Hier is helemaal niks zweverigs aan.
 • Bewegen! Moet ik het nog zeggen? Bewegen is goed voor je. En dat slankere lichaam is dan mooi meegenomen.
 • Je wordt leniger en je houding wordt beter. Je staat meer rechtop en nog belangrijker: bepaalde lichamelijke klachten, zoals rugklachten, kunnen verminderen.
 • Het is goed voor je lichaam en toch hoef je je niet in het zweet te werken. Ideaal dus.
 • Het kan op elk moment van de dag. ‘s Ochtends kun je yoga inzetten om je lichaam op te peppen en voor het slapen gaan juist om je lichaam te kalmeren.
 • Yoga en een gezonde levensstijl gaan hand in hand. Wie zich meer verdiept in de levensstijl rondom yoga zal al snel merken dat gezonde voeding hierin een belangrijke rol speelt.
 • Ayurveda is de wetenschap achter yoga. Ik ben hier een groot fan van omdat ik hier goede ervaringen mee heb gehad (bijv. met het boek ‘Lekker slapen’ van Deepak Chopra).
 • De aandacht voor je lichaam en meditatie.
 • De vele vormen, zodat je kunt kiezen wat bij je past (van een softere vorm als yoga nidra tot een workout vorm als bikram yoga).
 • De aandacht voor nog beter in balans komen. In yoga is veel aandacht voor positieve psychologie.

Als je thuis oefent heb je geen last van afleiding of onzekerheid of je de pose wel mooi genoeg uitvoert.

Natuurlijk begin je niet aan yoga met een bepaalde mindset. Je begint met de verschillende poses (asana’s weet je nog?). Voor mij werken online video’s hier perfect voor. Het fijne hieraan is dat je je helemaal kunt concentreren op de yoga-oefeningen zelf, zonder dat je wordt afgeleid door je omgeving en je vragen gaat stellen als, ziet dit er wel mooi genoeg uit? Nadat ik een maand yoga online via Ekhart Yoga had gevolgd was ik helemaal om.

Niet te streng voor jezelf

Ik koos ervoor me niet te laten leiden door beelden in mijn achterhoofd, maar te doen waar ik me prettig bij voelde. Ik stel mezelf ook geen onmogelijk eisen, als in, ik moet elke week 10 uur yoga doen. Je kunt beter 6x 10 minuten yoga per week doen dan 1x 2 uur achter elkaar. Het moet vooral leuk blijven. Ik houd persoonlijk meer van de softere vormen van yoga, waarin aandacht is voor ontspanning. Hiervoor hoef je niet extreem lenig te zijn. Onthoud, jouw ervaring telt.

Bij yoga draait het om hoe jij je voelt tijdens het doen van de poses. Het draait helemaal om JOU. Je kunt helemaal opgaan in de yogawereld, maar het hoeft niet gelijk. Kies de vorm die bij jou past. Je kunt er een levensstijl van maken en volgens de filosofie van yoga eten en leven, maar waarom zou je niet eerst klein beginnen? Ik begon met de video’s van Ekhart Yoga (zie hieronder), voor het slapengaan. Wie weet krijg je dan de smaak te maken en wil je meer. Je hoeft in elk geval niet gelijk je hele leven om te gooien. Kies de invulling die jou aanspreekt, houd het klein en simpel. Dan ben jij die drempel zo over.

Heb jij een bepaald beeld bij de yogawereld? En hoe ziet dat er dan uit?

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter