yoga props
Yoga

5 yoga props om je practice comfortabeler te maken

Yoga props maken je practice net wat makkelijker en comfortabeler. Een yogablok kan je helpen net wat dieper in een houding te komen. Een bolster om helemaal los te laten en te onstspannen. Deze vijf props kunnen van pas komen.

Yogablok

Yoga wordt vaak geassocieerd met lenige mensen die zich in allerlei onmogelijke poses wringen. Hierdoor denken veel mensen “yoga is niks voor mij, ik ben niet zo flexibel”.

Alleen het is belangrijk je te realiseren dat yoga helemaal niet gaat om het bereiken van de perfecte pose, maar vooral om hoe het voelt voor jóu.

Of je bij een zittende vooroverbuiging nou 1 cm ver komt of je hoofd op je enkels kunt leggen. Het een is niet beter dan het ander. Sterker nog, mensen die hypermobiel zijn, zoals dit heet, hebben veel meer nodig om een strekking te voelen in hun spieren. Voel je een fijne stretch? Dan ben je er.

Yoga helpt je om contact te maken met je lichaam waardoor je meer ontspanning ervaart in het dagelijks leven. Hoe de pose er voor jou ook uit ziet.

Een yogablok helpt je om een versie van een pose aan te nemen die voor iedereen mogelijk is. Ook bij balansoefeningen kan een yogablok je net wat meer steun geven. Dit geeft je zelfvertrouwen telkens een stapje verder te gaan – alleen als je wilt natuurlijk.

Bolster

Door je lichaam helemaal over te geven aan je bolster ervaar je een superdiepe ontspanning. Je kunt stress zo nog makkelijker loslaten. Vooral bij restorative yoga wordt veel gebruik gemaakt van bolsters. Deze vorm van yoga helpt je jouw sympathische zenuwstelsel te kalmeren. Hierbij houd je poses voor langere periodes aan, soms tot aan twintig minuten. Uiteindelijk voel je je hierna helemaal verfrist en verkwikt.

Yogadeken

Een yogadeken helpt je om warm te blijven tijdens je practice en is ideaal tijdens bijvoorbeeld savasana. Ook komen dekens goed van pas om bepaalde delen van je lichaam extra steun. Vouw je deken bijvoorbeeld enkele malen dubbel en gebruik hem om op te zitten in kleermakerszit. Omdat je heupen dan wat hoger komen dan je voeten, ontlast je je rug.

Strap

Een strap is nog zo’n fijne tool om je yoga practice te verdiepen en comfortabeler te maken. Gebruik je yogastrap bijvoorbeeld om je hamstrings te strekken. Een hele fijne manier hiervoor is om te komen liggen op je rug. Wikkel de strap om een voet heen en breng vervolgens dit been omhoog, tot hij zich bevindt in een hoek van zo’n 90 graden ten opzichte van je yogamat. Wedden dat je een fijne rek voelt en de chi, of prana, gaat stromen?

Oogkussen

Een oogkussen sluit prikkels van buitenaf af waardoor je je helemaal kunt richten op je lichaam en wat je voelt van binnen. Dit heeft een helend effect. De lichte druk op je ogen verlaagt je hartslag waardoor je nog dieper tot rust komt. Gebruik je oogkussen tijdens savasana of gun jezelf tijdens je dag af en toe wat rustmomentjes om op te laden…want uiteindelijk is yoga niet alleen voor op je matje. Het effect is nog groter als je het meeneemt in je dagelijks leven.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter