Mind

Angelique Houtveen van Zentijd: “mediteren is een vast onderdeel van mijn leven geworden”

Een relatiebreuk leidde tot een zoektocht naar ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik echt?’. Ze besloot mee te doen aan een meditatieweek en wist niet wat ze zag. Het was een intensieve week waarbij je al je emoties helemaal mocht laten gaan. Hoewel het allemaal erg nieuw voor haar was heeft dit haar besluit om het pad van bewustzijn te volgen alleen maar verstevigd. En nu inspireert zij met haar KRO-NCRV podcast Zentijd mensen om regelmatig een rustmoment te nemen en te mediteren. Tijd om Angelique Houtveen beter te leren kennen.

Wie is Angelique Houtveen?

Ik ben 34 jaar en woon in Amsterdam. Ik heb een passie voor het delen van verhalen, omdat er altijd mensen zijn die zich in elkaar kunnen herkennen. Die openheid vind ik ontzettend mooi. Ik werk als programmamaker en presentator bij KRO-NCRV voor 3FM waar ik mijn eigen radioprogramma heb in het weekend. Ik heb een enorme passie voor meditatie en deel dit in mijn podcast en Youtubekanaal van KRO-NCRV.

Hoe ben in aanraking gekomen met meditatie?

Zes jaar geleden ben ik, nadat het uitging met mijn relatie, een zoektocht naar het pad van bewustzijn gestart. Een vriendin van me kwam met het idee om een meditatieweek te bezoeken. Deze meditatieweek was lichaamsgericht en dit uitte zich erin dat mensen aan het gillen en stampen waren. Ik had nog nooit in mijn leven gemediteerd en dit was meteen een heftige kennismaking met meditatie. 

Reden om hard weg te rennen dus?

Nee, zeker niet. Ik heb het de hele week volgehouden. De week heeft mij zo getriggerd dat ik mijn pad van bewustzijn heb voortgezet. 

Hoe zag dat eruit voor je?

Ik ben gaan graven in mijn jeugd. Ik werd me bewust van de overtuigingen die ik tijdens mijn opvoeding heb meegekregen, mijn eigen patronen, die van mijn ouders, en hoe deze mij hebben beïnvloed. Ik wilde meer weten over de meditatiewereld en begon hier veel over te lezen. Dit heeft mij veel over mezelf geleerd. Uiteindelijk ben ik vaker gaan mediteren en nu is het een vast onderdeel van mijn leven geworden en wil ik het doorgeven aan anderen.

Hoe belangrijk is meditatie voor je?

Mediteren maakt een groot deel uit van mijn doen en laten. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met journalen (het opschrijven van je gedachten, gevoelens en emoties in een dagboek). Het zet me aan het denken over dingen als ‘wat ik doe’ en ‘hoe ik het doe’. Het laat me stilstaan bij dingen die anders vanzelfsprekend waren. Ik had gewild dat ik me hier veel eerder bewust van was geweest, daarom wil ik het nu doorgeven aan anderen.

Wat is de reden dat je Zentijd in het leven hebt geroepen?

Nou, mijn omroep KRO-NCRV die had een programma liggen over het geloof en zij benaderden mij of ik deze wilde presenteren. Ik gaf toen aan dat ik eigenlijk niet heel veel met het geloof te maken heb maar wel spiritueel ben. Vervolgens kwamen ze een paar maanden later met het voorstel om Zentijd te presenteren. Ik zei meteen ja uiteraard!

En nu presenteer je Zentijd, vertel?

Het originele idee hiervan was een soort Nederland in Beweging programma maken maar dan voor de mind. Ik ben namelijk van mening dat dit heel belangrijk is, zeker in deze tijd van burn-out en andere mentaal gerelateerde
klachten.

Wat houdt Zentijd in?

Zentijd is een laagdrempelig platform waar mensen korte oefeningen kunnen doen voor de mind. Zentijd is geschikt voor iedereen en is een perfecte ingang voor mensen die geïnteresseerd zijn in mindfulness en meditatie maar die niet zo goed weten hoe ze moeten beginnen. 

Wat voor soort mindfulnessoefeningen geef je?

De oefeningen zijn 8 minuten en heel down to earth. De oefeningen geven je inzichten in je eigen patronen en in je eigen mind. Er zijn oefeningen met verschillende thema’s zoals  bescherm je eigen energie. Hier kijk je naar wat er in je omgaat en hoe je daarmee aan de slag kunt. Het gaat om een bubbel die je om je heen creëert en zelf gaat nadenken over wat en wie je in die bubbel wilt. Een andere oefening is grenzen aangeven.

Klinkt interessant. Kun je hier meer over vertellen?

Dit is een oefening waarbij je iemand in gedachte moet nemen en gaat visualiseren hoe dichtbij degene bij je mag komen. Het kan zijn dat jij je ervan bewust wordt dat je mensen heel dichtbij je laat komen omdat je niet onbeleefd wilt zijn. Maar eigenlijk vind je het niet fijn. Tijdens deze oefening leer jij je grenzen dus aangeven en laat je iemand zo dichtbij komen als jijzelf wilt.  De oefening stamp het eruit is ook één van mijn favorieten. Dit is een oefening waarbij je visualiseert over alles wat voor jou niet werkt en vervolgens dit ook letterlijk gaat uitstampen.

Oeh, klinkt als een aanrader. Dankje voor dit fijne interview, Angelique.

Zentijd helpt jou om mentaal fit te worden én blijven. Je kunt dagelijks oefenen met Angelique, die je korte mindfulnessoefeningen van 8 minuten meegeeft. Beluister zendtijd via alle podcastkanalen en op het Youtubekanaal van KRO-NCRV.

Previous Post Next Post

gerelateerde blogs

Geen opmerkingen

Laat een bericht achter